IOC stelt maximumleeftijd bestuurders op tachtig jaar

BOEDAPEST, 19 JUNI. De leeftijdslimiet voor bestuurders van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is verhoogd van 75 tot tachtig jaar. Dat besloot het congres van het IOC gisteren in Boedapest. Daardoor hoeft de loopbaan van de 74-jarige voorzitter Juan Antonio Samaranch in 1997 niet voorbij te zijn. Hij beslist volgend jaar of hij zich nogmaals voor vier jaar herkiesbaar stelt. “Veel hangt af van mijn gezondheid”, zei hij gisteren.

Het voorstel over de limiet had woensdag bij een eerste stemming nog geen meerderheid gekregen. Na een lobby onder leiding van de Mexicaan Vazquez Rana, gesteund door de Italiaan Primo Nebiolo en de Braziliaan Joao Havelange, kreeg het voorstel in een openbare stemming gisteren alsnog de vereiste tweederde meerderheid: 74 tegen 10. Als beloning voor de Mexicaan kwam diens broer Olegario als lid in het IOC.

Anton Geesink kwam gisteren drie stemmen te kort in de verkiezing voor een plaats in het bestuur van het IOC. Hij verloor in de laatste ronde met 41 tegen 45 stemmen van de Australiër Kevan Gosper. De burgemeester van Melbourne was al eerder lid van dat bestuur, het executive board, van het IOC en ook vice-voorzitter. “Een spannende en imponerende race”, zei Geesink na afloop. “Dat ik zoveel stemmen kreeg, komt doordat mijn open wijze van denken en doen respect heeft gebracht, dat mijn visie wordt ondersteund.”

De benoeming van de Nederlander Hein Verbruggen, de voorzitter van de wereldwielrenunie UCI, tot IOC-lid is met een jaar uitgesteld. IOC-voorzitter Samaranch gebruikte slechts drie van de tien mogelijkheden om de vertegenwoordigers van de olympische sportbonden binnen te halen: de Rus Titov (turnen), de Algerijn Larfaoui (zwemmen) en de Zwitser Fasel (ijshockey).

Verbruggen, wiens kansen groot waren, stond zelf nog niet te trappelen voor het IOC, en was ook niet in Boedapest aanwezig. Bovendien zijn er nog geen garanties over een topbezetting van het olympisch wielerprogramma in Atlanta. Samaranch wil werelduurrecordhouder Rominger, meervoudig Tourwinnaar Miguel Indurain en de Italiaanse kampioenen in actie zien in Atlanta.

Het aantal IOC-leden kwam in Boedapest op het recordaantal van 106. Naast drie genoemde voorzitters van wereldsportbonden werden nog acht 'gewone' leden gekozen. Onder hen twee prominente oud-sporters: de Franse skiër Jean-Claude Killy en de Tsjechische turnster Vera Caslavska. De andere nieuwe leden zijn de Zuidafrikaan Ramsamy, de Kroaat Vrdoljak, de Cubaan Gonzalez Lopez, de Ier Hickey, de Libanees Khouri en de Mexicaan Vazquez Rana. (ANP)