Greenpeace: 5.500 ton olie in Brent Spar

AMSTERDAM, 19 JUNI. Het olielaadstation Brent Spar bevat honderd keer meer olie dan Shell heeft gezegd. De hoeveelheid van 5.500 ton is vergelijkbaar met een kleine tanker.

Dat zegt de milieuorganisatie Greenpeace vandaag in een persbericht. Greenpeace komt tot deze conclusie op basis van een onderzoek aan boord van de Brent Spar, begin mei, toen de milieuorganisatie het olielaadplatform enkele dagen bezet hield. Volgens Greenpeace drijven in de Brant Spar dikken pakken olie op zeewater, dat dieper onderin de tanks zit. Greenpeace zegt met zijn proeven verder te zijn gegaan dan Shell. Dit bedrijf ontkent het bericht van Greenpeace.

Directeur Duncan van Shell Duitsland heeft in een interview in het weekblad Der Spiegel, dat vandaag is verschenen, erkend dat in Duitsland de omzet met twintig en in sommige gevallen zelfs met 50 procent is gedaald. Het bedrijf heeft pomphouders een schadevergoeding in het vooruitzicht gesteld.

De Brent Spar bevond zich vanmorgen op ongeveer 150 zeemijlen van de plek waar het waarschijnlijk komende woensdag in zee zal worden gedumpt. De actievoerders van Greenpeace, die afgelopen vrijdag aan boord van de Brent Spar zijn gezet, zijn niet van plan het olielaadstation te verlaten. Bij het laboratorium van Shell in Amsterdam hebben ruim 40 mensen vanmorgen blokkade-actie gehouden uit protest tegen de dumping van de Brent Spar in de Atlantische Oceaan. Bij het hoofdkantoor van Shell in Den haag hebben aanhangers van Greenpeace een actie gehouden, waarbij onder meer een replica van het olielaadstation werd opgebouwd.