Generale Bank België koopt Credit Lyonnais

ROTTERDAM, 19 JUNI. De Belgische Generale Bank neemt Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN) over. Volgens welingelichte bronnen wil de grootste bank van België fors meer betalen dan rivaal Fortis voor het meerderheidsbelang van ruim 94 procent dat nu in handen is van Crédit Lyonnais.

Gisteren maakte Fortis-bestuurder H. Hielkema bekend dat zijn instelling was afgevallen in de race om de vierde algemene bank van Nederland. Pas naar aanleiding van dat bericht kreeg het Rotterdamse hoofdkantoor van CLBN een telefoontje uit Parijs, waarin werd bevestigd dat de in grote financiële nood verkerende Franse moedermaatschappij “exclusief” met de Generale Bank verder onderhandelt, zo vertelde de woordvoerder van CLBN. Vanochtend is het personeel van de bank ingelicht.

Voor Fortis is de keuze een forse tegenvaller. Zij wil haar Nederlandse bankbedrijf (VSB en GWK) uitbreiden en zag in de overname van het Franse belang van 94,3 procent in CLBN een buitenkansje. “Wij zijn deels teleurgesteld. We waren geïnteresseerd, maar niet tegen elke prijs”, aldus de Fortis-woordvoerder vanmorgen. Vooraf werd al ingeschat dat de bankverzekeraar minder geld over zou hebben voor CLBN. Fortis zal niet proberen het bod van Generale Bank alsnog te overtreffen.

De vakbonden reageerden vanochtend overwegend negatief op de geplande overname “De ervaring leert dat Nederlanders niet zo zijn gecharmeerd van buitenlandse banken”, aldus FNV-woordvoerder D. Hamaker. “Het is de vraag of Generale Bank in Nederland een succes wordt.” Zijn collega T. de Leeuw den Bouter van de CNV maakt zich zorgen over de werkgelegenheid bij de bank waar het personeel op dit moment wordt teruggebracht van 2800 naar 2000 medewerkers. “Bij Fortis bestaan meer mogelijkheden het surplus aan medewerkers op te nemen.” Beide vakbondswoordvoerders leggen de nadruk op de prijs die Generale Bank zou hebben betaald. Zij suggereren dat Generale Bank dat zal proberen terug te verdienen door nieuwe saneringen.

Een woordvoerster van Generale Bank in Brussel zei vanochtend dat die vrees “niet gedramatiseerd” moest worden. “Wij hebben als buitenlandse bank het voordeel dat we in Nederland nog weinig structuur hebben.” In Nederland beschikt Generale Bank momenteel over vier kantoren en heeft een vijfde (Rotterdam) in voorbereiding. Nederland wordt beschouwd als een van de belangrijkste markten voor Generale Bank die wereldwijd 24.000 mensen werk biedt. De bank heeft een balanstotaal van 223 miljard en boekte vorig jaar een netto winst van 701 miljoen gulden. Enkele jaren geleden verwierf de Belgische bank zich met de acquisitie van Banque Parisienne de Crédit een plaats op de Franse markt. Naast Nederland staat ook Duitsland op het Belgische verlanglijstje.

Het is niet verwonderlijk dat Crédit Lyonnais in zee gaat met de hoogste bieder. De Franse staatsbank verkeert in grote problemen na mislukte transacties in de vastgoedmarkt en in de filmindustrie, waarvan de laatsten vooral op het conto kwamen van de Nederlandse dochter CLBN. In 1994 boekte Crédit een verlies van 4 miljard gulden en moest de overheid met 2,2 miljard bijspringen. CLBN maakte vorig jaar juist winst: 43,3 miljoen gulden.