Fietsen voor een aftrekpost

Toen Dries van Agt begin jaren zeventig werd benoemd als minister van justitie werd hij getypeerd als de “meest naïeve bewindsman sinds Pieter Bas”. Acht jaar later was de KVP-minister populairder dan koningin Juliana en André van Duin. “Mijn vélo heeft mij in de eindsprint van de populariteitscours niet in de steek gelaten”, schertste Van Agt die graag koketteerde met zijn passie voor de wielersport.

In het paarse kabinet is de functie van fietsende bewindsman overgenomen door Willem Vermeend. Belasting innen is geen geliefde bezigheid, maar de staatssecretaris van financiën laat geen kans onbenut om de populairste Nederlander te worden. Vermeend gaf woensdag gekleed in een zwarte wielrennersbroek en strak korenblauw tricot een toelichting op een petitie waarin het gebruik van de fiets in het woon-werk en zakelijk verkeer fiscaal wordt gestimuleerd. De petitie werd aangeboden door een club fietsende ambtenaren uit Naaldwijk die het fietsen naar het werk promoten en ze hadden de staatssecretaris meegenomen voor een tochtje.

Nadat de blauwe Panasonic was gestald typeerde Vermeend zich als een gepassioneerd fietser. Regelmatig (“altijd behalve wanneer het regent”) fiets hij van zijn woonplaats Leiden naar de residentie: “23 kilometer binnen drie kwartier”. Soms wordt Vermeend vergezeld door zijn topambtenaar en partijpolitieke vriend Dirk Witteveen. De directeur-generaal woont in Amsterdam en laat zich naar Leiden rijden. Samen met Vermeend worden de laatste kilometers naar Den Haag afgelegd, terwijl fietsend langs de Vliet een paar nota's worden doorgenomen.

Als Gods woord in een ouderling; zo werd het pleitschrift woensdag dan ook op het departement ontvangen. Direct ging een werkgroepje van fietstende ambtenaren aan de slag die de plannen gaat beoordelen en deze week zal de Belastingdienst waarschijnlijk op de hoogte brengen van de nieuwe richtlijnen ten aanzien van de fiets. De eerste tien kilometer woning-werk komen vermoedelijk niet voor belastingaftrek in aanmerking. Te fraudegevoelig, meent Vermeend. Want hoe valt aan te tonen dat de werknemer niet de auto heeft gepakt? Voor Vermeend zelf wordt de regeling extra gecompliceerd: 's avonds verdwijnt de racefiets in de kofferbak van de dienstauto. (CB)

    • John Kroon
    • Kees Versteegh