Expositie over series Nederlandse jeugd-tv

HARDERWIJK, 19 JUNI. De acteur Joop Doderer, vooral bekend om zijn rol als Swiebertje in de gelijknamige tv-serie, heeft vorige week de expositie Spelen met tv-helden geopend in het Veluws Museum in Harderwijk. De tentoonstelling biedt een overzicht van bekende Nederlandse jeugdseries vanaf de jaren vijftig. Ze begint bij Swiebertje en Dappere Dodo, ze eindigt met Alfred Jodocus Kwak en David de Kabouter.

Alle jeugdprogramma's en hun helden zijn verdeeld in vitrines die volwassenen staande kunnen aanschouwen, maar die vanaf pakweg tachtig centimeter van de grond ook geheel te overzien zijn. Waar dat niet het geval is, zijn speciale drempeltjes gemaakt waar kinderen op kunnen staan.

Van Dappere Dodo, waarschijnlijk het bekendst bij veertigers, draait een zwart-witfilmpje. Deze eerste kinderserie in Nederland was op tv van 1955 tot 1965. Swiebertje ging tien jaar langer mee. De verzameling over deze zwerver met zijn bruine hoed is uitgebreid: kaarten, boekjes, krantenknipsels, legpuzzels en singletjes. Dat geldt ook voor Tom Poes, Paulus de Boskabouter en Ti-Ta-Tovenaar. Er zijn poppen uit de serie De Berenboot, en Meneer De Uil en zijn Fabeltjeskrant, anno 1995 ook terug op de buis, staan onder meer afgebeeld op beschuitbussen en limonadeglazen. De expositie loopt tot 19 augustus?

Bij de opening kampte Swiebertje met iets waar mogelijk meer volwassen museumbezoekers last van hebben: jeugdsentiment. Hij zei heimwee te hebben naar het gezellige familieprogramma van vroeger, toen er nog maar twee zenders waren en de televisie slechts drie uur per dag uitzond. Volgens hem is er nu niks meer aan voor kinderen omdat de televisie een “industrie” is geworden die de programma's aan de lopende band “in elkaar timmert”. (ANP)