Eredivisie dankt Heracles

FC Den Haag-supporters zijn mooi-weer-supporters. Pas als het de club voor de wind gaat, laten de fans zich zien. Aan duels tegen Emmen of TOP Oss heeft het Haagse legioen een broertje dood. De zeventien thuiswedstrijden in het Zuiderpark trokken het afgelopen seizoen gemiddeld 2.315 toeschouwers. Pas als er echt wat op het spel staat, als de camera's van Studio Sport het geelgroen volgen, halen de Haagse fans hun sjaals tevoorschijn.

Dankzij een verdienstelijke vierde plaats kwalificeerde het team van trainer Lex Schoenmaker zich voor de nacompetitie. Onmiddellijk stroomde het Zuiderpark weer vol. En niet alleen op het veld deed Den Haag van zich spreken. Ook de supporters roerden zich. Lange tijd was het stil geweest rond de club, maar in de nacompetitie bleek weer eens waarom een duel van Den Haag per definitie een 'risico-wedstrijd' is.

Vorige week zondag spuugden Den Haag-fans Frans Körver, de trainer van thuisclub De Graafschap, in het gezicht. Een ijscokar werd leeggeroofd en de ere-tribune werd onveilig gemaakt. Tijdens de wedstrijd klommen supporters over de hekken en moest doelman Stam de Haagse ordedienst assisteren om een aanval op scheidsrechter Van Vliet te voorkomen.

Zaterdagavond rustte op de schouders van Folkert Velten en zijn maten een zware verantwoordelijkheid. Bij verlies van Heracles zou Den Haag naar de eredivisie zijn gepromoveerd. De Almeloërs verzaakten hun sportieve plicht niet en wonnen met 2-1. Prompt staken de Haagse fans een deel van de tribune in brand. De ME moest in het centrum van Almelo enkele charges uitvoeren om de supporters in toom te houden. En tijdens de terugreis hield de spoorwegpolitie tien fans aan wegens vernielingen of geweldpleging.

Na de nederlaag van Den Haag juichte De Graafschap. En de competitieleider van de KNVB, de voorzitters van de eredivisie-verenigingen, de burgemeesters en de politiechefs van de grote steden. Heracles bewees het betaald voetbal een grote dienst. Want wat moet de eredivisie met een club die haar eigen aanhang niet in het gareel weet te houden? Een club die haar trainer het gevoel geeft dat hij ongewenst is en naar een ander club jaagt. Een club bovendien die haar beste spelers (Van der Laan, De Romeijn en Talan) nog voor het einde van het seizoen verkoopt. Die club is, om de woorden van Den Haag-voorzitter Van Ringelenstein te citeren, “niet rijp voor de eredivisie”.

    • Arjen Ribbens