Dortmund pakt Duitse titel op laatste speeldag

BERLIJN, 19 JUNI. Het Roergebied viert feest. Ondanks de handicap van een geblesseerde voorhoede is Borussia Dortmund zaterdag kampioen van de Bundesliga geworden. Voor Dortmund was het de eerste landstitel sinds 1963. Met haar toeschouwersgemiddelde van ruim 40.000 en het vooruitzicht van de lucratieve Champions League, belooft Borussia naast Bayern München een tweede financiële grootmacht in het Duitse voetbal te worden.

Net als in de twee vorige seizoenen werd pas op de laatste speeldag over het kampioenschap beslist. Dortmund won op eigen veld met 2-0 van HSV, een uitslag die al na een half uur op het bord stond. De meeste aandacht ging dan ook uit naar de wedstijd van Werder Bremen, dat bij een zege op Bayern München de titel zou behalen. Maar Werder speelde voor 63.000 toeschouwers in het Olympisch Stadion van München een lusteloze partij en verloor kansloos met 3-1. “Mijn spelers hadden mij vandaag eindelijk eens begrepen”, zei de vertrekkende, door een onneembare taalbarrière geplaagde Italiaanse Bayern-trainer Trapattoni.

Bij Borussia zijn de Zwitser Chapuisat en de Deen Poulsen (afgekeurd) sinds kerst uitgeschakeld, terwijl middenvoor Riedle maar sporadisch kon spelen. Dat de Dortmunders, die met een ruime voorsprong herfstkampioen waren geworden, de race met Werder tot de laatste dag konden volhouden, danken zij vooral aan hun achterhoede, waarin doelman Stefan Klos, de geroutineerde Braziliaan Julio Cesar en de internationals Matthias Sammer en Stefan Reuter hun team overeind hielden. Bovendien bleek trainer Ottmar Hitzfeld in de zeventienjarige Ghanees Tanko, de achttienjarige Rikken en de 22-jarige Tretschok goede vervangers voor de aanval achter de hand te hebben, terwijl de wisselvallige maar bij vlagen geniale 27-jarige international Andreas Möller enkele wedstrijden met individuele acties voor Dortmund wist te winnen.

Voor Borussia was het ook heel bijzonder dat haar regionale aartsrivaal Schalke 04 de strijd om het Duitse kampioenschap een paar weken geleden alsnog een wending gaf door Werder te verslaan. Zoals het voor Werder nogal bijzonder was dat het een beslissende nederlaag leed bij Bayern, waarna het zijn trainer Otto Rehhagel (na veertien jaar) en zijn Oostenrijkse spelmaker Andy Herzog ziet vertrekken. Bayern heeft behalve Rehhagel en Herzog nog de Zwitserse international Sforza (van Kaiserslautern) en de Duitse international Strunz (van Stuttgart) aangetrokken. Zaterdag speelde de onttroonde kampioen met de achttienjarige Ghanees Kouffour, maar zonder de geblesseerde buitenlanders Papin en Kostadinov, al mocht de laatste dan nog even invallen. Het leek alsof de jonge Bayern-spelers Scholl, Babbel, Nerlinger, Ziege (één treffer) en Zickler (twee treffers) Rehhagel alvast wilden laten zien dat zij niet bang zijn voor de toekomstige concurrentie. Alle speculaties dat Bayern zich wegens de naderende komst van Rehhagel niet erg zou inspannen, bleken in elk geval niet op te gaan.

Rehhagels opvolger Aad de Mos is bij voorbaat een omstreden trainer. Rehhagel heeft een soort standbeeld voor zichzelf gebouwd bij de club die onder zijn leiding van een bescheiden tweede-divisieclub in een Europese topclub veranderde. Met zijn op continuïteit gerichte werk is Rehhagel buitengewoon populair geworden in Bremen. Bovendien laat hij een relatief oude selectie na.

Het kwetsbare 'eeuwige talent' Möller, die mislukte bij Juventus en de afgelopen week hevig in het nieuws was doordat hij openlijk toegaf dat hij met een zogeheten Schwalbe een winnende strafschop voor Dortmund had geforceerd, speelde zaterdag tegen HSV weer eens heel sterk. Hij imponeerde al na acht minuten door een directe vrije trap van ruim twintig meter afstand laag en precies langs de Hamburgse verdedigingsmuur in de korte hoek te krullen (1-0). Toen Rikken twaalf minuten later uit een voorzet van Reuter koppend 2-0 had gemaakt, en op de tribunes bekend werd dat Werder Bremen in München een 1-0 achterstand had opgelopen, stond het Dortmundse Westfalenstadion op zijn kop.

Om kwart over vijf, toen Borussia's kampioenschap definitief was, was het in Dortmund en een groot deel van het Roergebied voor de rest van het weekeinde een groot feest. Gisteren kwamen een half miljoen fans op de feesten af. Het Roergebied - de oude Kohlenpott - ziet zichzelf immers als bakermat van het Duitse voetbal en heeft er grote moeite mee dat er intussen meer Bundesliga-clubs uit het zuiden en noorden komen en de landstitel afgelopen jaren vooral naar clubs uit die regionen ging. Een troost voor het Roergebied is dat Fortuna Düsseldorf met Hansa Rostock en Sankt Pauli (Hamburg) naar de Bundesliga promoveert.

Behalve Borussia Dortmund en Werder Bremen zijn Freiburg (als nummer drie de grote verrassing), Kaiserslautern en Mönchengladbach verzekerd van Europees voetbal in het komende seizoen. Of Bayern München daarvoor ook in aanmerking komt, hangt af van de vraag of Mönchengladbach komend weekeinde de Duitse bekerfinale wint van de tweede-divisieclub Wolfsburg. Zo niet, dan speelt Mönchengladbach in het UEFA-toernooi en grijpt Bayern dit seizoen overal naast. Een grote teleurstelling voor de club van Kaiser Franz Beckenbauer, die acht maanden geleden voorzitter werd.

    • J.M. Bik