Dienstbode sterft na mishandeling

KOEWEIT/ AL AIN, 19 JUNI. In een Koeweits ziekenhuis is gisteren een 22-jarige Filippijnse dienstbode gestorven die door haar werkgeefster was mishandeld. “Mijn mevrouw wil me vermoorden (..) Ik word altijd mishandeld”, citeerde de Engelstalige Arab Times haar woorden tegenover medische staf kort voor ze stierf. De buitenlandse vrouw van een Koeweitse staatsburger is in verband hiermee gearresteerd, aldus de Koeweitse politie. Volgens de Filippijnse ambassadeur in Koeweit was het slachtoffer, Margaret Almogela, over haar hele lichaam geslagen.

De Filippijnse was pas drie maanden in het emiraat, nadat zij illegaal was ingehuurd. De regering in Manila heeft het Filippijnse vrouwen verboden in Koeweit te werken, maar corruptie aan beide zijden zorgt voor een gestage aanvoer van dienstboden.

Tienduizenden Filippijnse vrouwen werken in de huishouding in Koeweit en andere Arabische Golfstaten, waar ze vaak buitengewoon slecht worden behandeld. In 1993 werden een Koeweiti en zijn Libanese vrouw tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze hun Filippijnse hulp hadden doodgeslagen. Zeker twee andere Filippijnse dienstboden zijn de afgelopen twee jaar onder onopgehelderde omstandigheden in Koeweit gestorven.

In Abu Dhabi, in de Verenigde Arabische Emiraten, staat een 16-jarige Filippijnse dienstbode terecht op beschuldiging van moord op haar werkgever. Het meisje zegt uit noodweer te hebben gehandeld nadat haar werkgever haar had verkracht. De familie van het slachtoffer heeft de doodstraf tegen de Filippijnse geëist.

“Filippijnse vrouwen zouden hier nooit moeten komen, Ze worden alleen maar misbruikt, lastig gevallen en verkracht”, zei de moeder van het meisje zaterdag. Een Filippijnse commissie van onderzoek die zojuist een rondreis door het gebied heeft gemaakt is tot dezelfde conclusie gekomen. Zij kondigde een week geleden aan de regering te zullen adviseren geen vrouwen meer naar Azië en het Midden-Oosten te laten gaan. Maar volgens een ingezonden brief in de Kuwait Times is dat allemaal ongevraagde inmenging. “De meeste klachten zijn vals, denkbeeldig en verzonnen”, schreef hij. “Mijn houding is simpel: werk of donder op uit Koeweit.” (Reuter, AFP)