Compensatieorder voor Daf uit Israel op losse schroeven

TEL-AVIV, 19 JUNI. Een order van het Israelische leger voor de aankoop van Daf-vrachtwagens ter waarde van 45 miljoen gulden komt volgens Israelische zakenkringen in gevaar als Nederland afziet van de koop van onbemande verkenningsvliegtuigen van de Israelische luchtvaartindustrie ter waarde van 130 miljoen gulden.

Volgens Israelische zakenkringen staat Nederland onder zware Franse druk om dergelijke onbemande verkenningsvliegtuigen van de Franse industrie af te nemen. Parijs zou volgens deze goed ingevoerde Israelische kringen de druk op Nederland hebben vergroot het Franse produkt af te nemen nadat Den Haag de Amerikaanse Apache gevechtshelicopter boven de Frans-Duitse Tigre verkoos.

Het ministerie van defensie in Den Haag neemt over enkele weken een besluit over de aanschaf van de onbemande verkenningsvliegtuigen. Daarover is nog interdepartementaal overleg nodig, ook wegens de compensatieorders, aldus een woordvoerder. Bij haar keuze betrekt Defensie aanbiedingen van Franse, Britse en Italiaanse bedrijven en een Israelisch-Zwitserse combinatie.

De Israelische tv meldde vorige week dat Frankrijk had besloten onbemande verkenningsvliegtuigjes van Israelische makelij te kopen. Volgens Nederlandse kringen in Tel-Aviv gaat ook de voorkeur van de Nederlandse legerleiding uit naar het Israelische onbemande verkenningsvliegtuig.

Het Franse toestel heeft volgens Israelische zakenkringen geen gevechtservaring, terwijl het Israelische produkt in de praktijk, onder meer bij gevechtshandelingen in Libanon, goed blijkt te voldoen.

Voor de werkgelegenheid van de Israelische militaire industrie is het doorgaan van de Nederlandse order volgens Israelische zakenkringen thans van het allergrootste belang. Als gevolg van de politieke veranderingen in het Midden-Oosten en de beëindiging van de Koude Oorlog heeft de Israelische wapenindustrie met grote moeilijkheden te kampen. De ondernemingen die actief zijn in deze bedrijfstak doen moeite over te schakelen naar civiele produktie. Niettemin zagen ze zich gedwongen de afgelopen jaren duizenden overbodig geworden werknemers te ontslaan.

    • Salomon Bouman