CLBN in trek na overnamebod van Generale

AMSTERDAM, 16 JUNI. De koers van het fonds Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN) sprong vanmorgen met 1 gulden omhoog tot 60,90 gulden, nadat bekend is geworden dat zij vermoedelijk in handen komt van de Belgische Generale Bank.

AMSTERDAM Fortis Amev - de tweede kandidaat die voor inlijving van CLBN in aanmerking kwam, maar aanmerkelijk minder daarvoor wilde betalen - steeg zeven dubbeltjes in koers op 85,60 gulden. “Beleggers in Fortis zijn niet teleurgesteld”, merkte een handelaar op. “Die Belgische bank lijkt wel een erg hoog bedrag op tafel te willen leggen.”

Op de Amsterdamse beurs had de handel vanmorgen niet veel om het lijf. Rondom het middaguur noteerde de graadmeter, de AEX-index, 1,55 punten hoger op 432,26 punten. “De markt ligt er niet verkeerd bij”, meende een handelaar. De meest staatsleningen openden gemiddeld twee à vier dubbeltjes hoger. Alleen de dollar zat tegen en zakte een halve cent in waarde.

Op het Damrak waren vooral cyclische waarden in trek. Zo werkte KNP BT zich zeventig cent omhoog naar 49,40 gulden, dikte Stork negentig cent aan op 42,70 en Hoogovens tachtig cent op 59,30.

Bij de internationals was Philips de grootste stijger. Het elektronicafonds bereikte even de 65 gulden, de hoogste koers in de afgelopen twaalf maanden, maar zakte vervolgens naar 64,90, twee kwartjes boven het slot van vrijdag. Koninklijke Olie, nog steeds zwaar onder vuur wegens de plannen voor het afzinken van de Brent Spar, steeg dertig cent op 194,40 gulden.

Op de Europese valutamarkten is vanochtend de dollar met een klein koersverlies begonnen. In Amsterdam noteerde de munt 1,5640, bijna een halve cent lager dan de 1,5685 aan het slot van de handel vrijdag.

De dollar had eerder op de dag in Tokio al de wind tegen. Daar was sprake van een kleine verkoopgolf in nasleep van de top van de zeven belangrijkste industrielanden (G-7) in het Canadese Halifax, die over de valutamarkten weinig nieuws opleverde.

TOKIO Op de Japanse beurs moest vandaag de Nikkei-index door winstnemingen licht terrein prijsgeven. De graadmeter eindigde drie punten lager op 14.700,06 punten. Er werden slechts 160 miljoen aandelen verhandeld.

Veel handelaren wachten af wat het door de regering-Murayama aangekondigde stimuleringsplan inhoudt, dat deze week wordt gepresenteerd.