China stelt prominente dissident in vrijheid

PEKING, 19 JUNI. De prominente Chinese dissident Liu Gang is gisteren vrijgelaten na zes jaar gevangenschap voor zijn aandeel tijdens de studentenprotesten in Peking in het voorjaar van 1989.

Liu (34) liet zelf per telefoon weten dat hij in vrijheid was gesteld, maar zei nog altijd onder huisarrest te staan. “Ik ben heel erg blij dat ik vrij ben, hoewel ik nog niet kan gaan en staan waar ik wil”, aldus Liu.

De voormalige student natuurkunde aan de universiteit van Peking stond bovenaan de lijst van studentenleiders die door de Chinese autoriteiten werden gezocht in verband met de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. In de zes jaar die hij gevangen zat, heeft Liu veel bekendheid verworven met zijn naar buitengesmokelde verslagen over martelingen, dwangarbeid en eenzame opsluiting.

Liu Gang was tijdens de demonstraties in 1989 verantwoordelijk voor de opzet van een universitairnetwerk voor de protestbeweging. Na de bloedige onderdrukking van de protesten op 4 juni van dat jaar, wist Liu Peking te ontvluchten. Enkele weken later werd hij gearresteerd ondanks een vermomming als havenarbeider. Zijn blanke huid en gave handen zouden hem hebben verraden omdat hij volgens de Chinese autoriteiten getracht zou hebben de regering om ver te werpen. (AP)