Australisch parlement doet beroep op Parijs

SYDNEY, 19 JUNI. Het Australische parlement heeft vandaag Frankrijk opgeroepen de beslissing te herroepen om kernproeven op het atol Mururoa in de Stille Oceaan te hervatten. “Wij geloven dat de Fransen een onverdedigbare positie innemen en wij veroordelen deze dan ook”, zei premier Keating voordat een motie over de kwestie in stemming werd gebracht.

De motie werd aangenomen na een debat van zes uur. De conservatieve oppositie vindt dat het Australische standpunt veel te zwak is en eist hardere maatregelen, zoals het terugroepen van de Australische ambassadeur uit Parijs en een regionale campagne om Frankrijk in verlegenheid te brengen.

Frankrijk heeft intussen de Australische autoriteiten opgeroepen de daders van de aanslag met brandbommen, afgelopen zaterdag, op het consulaat in Perth op te sporen en te straffen. De actie werd opgeëist door een groepering die zich het Pacific Popular Front noemt. (AP, Reuter)