Agent gedood bij aanslag autobom in centrum Madrid

MADRID, 19 JUNI. Bij de ontploffing van een autobom, vanochtend vroeg op een druk punt in de binnenstad van Madrid, is een politie-agent om het leven gekomen. Vier andere agenten en twee omstanders raakten licht gewond. De zware bom, geplaatst op een van de drukste punten van de stad, is volgens een telefonische waarschuwing het werk van de Baskische militante afscheidingsbeweging ETA.

De auto waarin zich de explosieven bevonden stond geparkeerd op een wandelpromenade tussen twee grote warenhuizen bij de Plaza Callao, de boekensupermarkt FNAC en Galerias Preciados. Vlabij bevinden zich een van de belangrijkste verkeersaders van Madrid, een metrostation en een eindpunt voor bussen.

De slachtoffers van de aanslag vielen bij een poging de autobom buiten bedrijf te stellen. De explosie veroorzaakte zware materiële schade aan gebouwen in de winkelpromenade en branden in de gebouwen van de twee grote warenhuizen.

Het is de derde keer binnen een jaar dat de ETA een autobom gebruikt voor een terreuraanslag. Vorig jaar zomer kwamen een leger-generaal, zijn chauffeur en een omstander om het leven bij een zware ontploffing in Madrid, niet ver van de plaats van de huidige aanslag. In april mislukte een moordaanslag met een autobom op de conservatieve oppositie-leider José Maria Aznar, eveneens in Madrid.

Een directe aanleiding van het tot ontploffing brengen van de autobom is niet onmiddellijk bekend. De afgelopen weken was het aanhoudend onrustig in Baskenland, met confrontaties tussen ETA-aanhangers en vredesgroepen die protesteren tegen ontvoering van een Baskische ondernemer. Daarnaast kwam het dit weekeinde tot vechtpartijen in een aantal stadhuizen bij de installatie van nieuwe gemeenteraden in Baskenland.