Winterspelen in jaar 2002 in Salt Lake City

BOEDAPEST, 17 JUNI. De Olympische Winterspelen van 2002 worden gehouden in de Amerikaanse stad Salt Lake City. Dat besloten de leden van het Internationaal Olympisch Comité gisteren in Boedapest. De hoofstad van Utah deed voor de vierde keer een gooi naar de organisatie van de Winterspelen. Voor de verkiezing was slechts één stemmingsronde nodig. Salt Lake City kreeg meteen een absolute meerderheid met 54 van de 89 geldige stemmen. De verliezende kandidaten waren Sion (Zwitserland), Ostersund (Zweden) en Quebec (Canada).

Salt Lake City schat dat de Winterspelen ongeveer 800 miljoen dollar, 1,3 miljard gulden, kosten. De meeste sportaccommodaties zijn reeds gereed. Alleen aan het olympisch dorp (de verbouwde campus van de universiteit) en aan de overkapping van de schaatsbaan wordt nog gewerkt.

De stad (1,4 miljoen) ligt in een vallei op 1.305 meter hoogte tussen de uitlopers van de 3.400 meter hoge Rocky Mountain-gebergte. In de winter schommelt de temperatuur tussen min zeven en plus vijf graden. De stad dankt zijn naam aan het zoutmeer naast de stad dat voor overvloedige sneeuw zorgt in de omgeving. Daarnaast is de stad bekend als hoofdkwartier van de 'Mormonen', een kerk met wereldwijd negen miljoen volgelingen.

Met de toekenning aan Salt Lake City zijn de Winterspelen voor de vijfde keer op het Noordamerikaanse continent. De laatste winterspelen in de VS waren Lake Placid 1980. Volgend jaar zijn de zomerspelen in Atlanta.