Twintig doden bij gevechten in en rond Sarajevo

SARAJEVO, 17 JUNI. Bij zware gevechten in en rond Sarajevo zijn gisteren ten minste twintig doden gevallen, onder wie burgers. Twee patiënten in het ziekenhuis van Sarajevo vonden de dood toen het gebouw werd door een Bosnisch-Servische granaat.

Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties boekt het Bosnische regeringsleger inmiddels terreinwinst op vier fronten. Een woordvoerder van de volkerenorganisatie in de Kroatische hoofdstad Zagreb zei gisteravond dat het Bosnische regeringsleger er in geslaagd zijn om een bevoorradingsroute van de Bosnische Serviërs af te sluiten. Volgens de woordvoerder heeft het regeringsleger tussen de 15.000 en 28.000 manschappen ingezet om het beleg van Sarajevo te doorbreken. Het regeringsleger en de Bosnische Serviërs zouden inmiddels op vijftien fronten vechten.

De Bosnische minister van buitenlandse zaken, Sacirbey, zei gisteren in New York dat het offensief van het regeringsleger rond Sarajevo in werkelijkheid defensief van aard is. “We kunnen niet rondhangen en wachten totdat de stad elke dag meer in de tang wordt genomen”, aldus Sacirbey. Volgens de minister zal het regeringsleger zijn offensief beëindigen als de internationale gemeenschap maatregelen neemt om de toevoer van hulpgoederen naar Sarajevo veilig te stellen, het beleg van de stad door de Bosnische Serviërs wordt beëindigd en de zware wapens rond de stad worden verwijderd.

De Bosnische Serviërs hebben inmiddels maatregelen uitgevaardigd om nog meer manschappen te mobiliseren. Volgens schattingen van de Verenigde Naties hebben de Bosnische Serviërs in geheel Bosnië ongeveer 80.000 man onder de wapenen. Het regeringsleger heeft ten minste de beschikking over 150.000 militairen.

Het radiostation van de Bosnische regering noemde gisteren “een dag van overwinning”. Op de zender werd een lange lijst van plaatsen voorgelezen waar het regeringsleger aan de winnende hand zou zijn. Woordvoerders van de Bosnische Serviërs ontkennen dat het regeringsleger terreinwinst heeft geboekt. (AFP, AP, Reuter)