Slowakije

De woorden 'koude burgeroorlog' in het artikel van Frits Schaling over Slowakije (NRC Handelsblad, 12 juni) geven een veel te dramatisch beeld van de huidige politieke situatie. Uit het artikel blijkt dat zelfs de oppositionele Brigita Schmögnerová ze niet voor haar rekening wil nemen.

Maar ook in de weergave van de feiten is Schaling aan de sombere kant en laat hij de lichtpuntjes weg. De onverwacht gunstige economische ontwikkeling zal ongetwijfeld in het voordeel van de democratie werken. Hetzelfde geldt voor het serieuze streven van de regering om toe te treden tot de NAVO en de EU: deze maand wordt de officiële aanvraag voor toetreding tot de EU ingediend. Verder zijn er de laatste weken diverse demonstraties met een behoorlijke opkomst gehouden voor de president en tegen de ondemocratische methoden van de huidige coalitie. En het pikantste is wel het nieuws van vorige week. Terwijl de autoriteiten hun uiterste best doen om te bewijzen dat er gesjoemeld zou zijn met een deel van de 10.000 handtekeningen die de Democratische Unie vorig jaar het recht gaven om aan de verkiezingen mee te doen, blijkt uit onthullingen van (ex-) kopstukken van coalitiepartij ZRS dat er toen juist bij de ZRS met 2.000 handtekeningen is geknoeid. Dit laatste maakt van de Slowaakse politiek eerder een operette dan een 'koude burgeroorlog'.

    • Sytse Knypstra