Schiphol spannend

Afgelopen weekend vond voor de negende keer het Schiphol Airport Toernooi plaats. Dit grote en sterk bezette internationale viertallen toernooi vormde tevens de afsluiting van het Nationaal Toernooi Circuit IMP, seizoen 94-95. Zoals te verwachten viel heeft de leider in dit circuit, de Utrechter Chris ten Kate, zijn eerste plaats kunnen vasthouden; 2. Jaap van der Neut, 3. Gert-Jan Paulissen, 4. Jan Jansma, 5. Willem van Eijck.

Het Schiphol werd gewonnen door de zesmansformatie van Modalfa: Westra-Leufkens, Kirchhoff-Maas en Muller-De Boer. Heel lang leek het er overigens op dat het nationale team van Israel de toernooizege zou gaan opeisen. De Israeliërs stonden van meet af aan op kop. Modalfa dat in de allerlaatste wedstrijd tegen het Nederlands vrouwenteam speelde, wist op één spel een winst van 16 imps te boeken. Door deze onwaarschijnlijke swing gelukte het de Amsterdammers om qua winstpunten gelijk met Israel te eindigen. Het betere imp-saldo bezorgde hen evenwel de toernooiwinst. Uit de onderlinge ontmoeting tussen Modalfa en Israel dit spel:

Noord gever Noord Niemand kw. Schoppen - Harten 63 Ruiten AHV987 Klaver A9732WestOost Schoppen HV102 Schoppen A8654 Harten A10 Harten HV5 Ruiten B6542 Ruiten 10 Klaver 85 Klaver VB106Zuid Schoppen B973 Harten B98742 Ruiten 3 Klaver H4

Tafel 1 West Noord Oost Zuid Muller Levit De Boer Cohen 1Ruiten 1Schoppen pas 2Ruiten1) 4Klaver dbl 4Harten 4Schoppen pas pas dbl pas pas pas 1) inviterend voor een schoppenmanche Een misfitterig spel. Noord wordt al op vierhoogte voor straf gedoubleerd. Zuid loopt weg naar 4Harten, waarna west ongedisciplineerd 4Schoppen biedt. Beter was 4Harten te doubleren. Na ruitenstart en ruiten door, ontkwam oost in 4Schoppen niet aan het verlies van een schoppen, twee klaveren en een ruiten: +100 voor NZ.

Tafel 2 West Noord Oost Zuid Ralish Westra Podgor Leufkens 1Ruiten 1Schoppen 3Harten1) 4Schoppen 4SA2) dbl pas pas 5Klaver dbl 5Harten dbl pas pas pas1) zwak 2) lage kleurenspel Leufkens liet zich zelfs naar 5Harten opjutten. Dit contract kan vijf down na HartenA start en harten na. De verdediging maakt dan nog een hartenslag en vier schoppenslagen. Toen west echter met SchoppenH startte had de leider voldoende verbinding om twee schoppens op tafel te vertroeven en er nog eentje weg te gooien op een hoge ruiten: desalniettemin 5Harten gedoubleerd min twee voor -300; totale schade negen imps.

Tijdens het Schiphol Toernooi benoemde bondsvoorzitter Laurens Hoedemaker onze wereldkampioen bij de vrouwen, Bep Vriend, tot erelid. De Amstelveense kreeg deze onderscheiding vanwege haar grote verdienste voor het Nederlandse topbridge. Een dag eerder overkwam ex-wereldkampioen Hans Kreijns hetzelfde in Venlo. Begrijpelijk, want beiden hebben door hun inzet ons land binnen de internationale bridgewereld een uitstekende naam bezorgd.

Kreijns staat bekend om zijn geniale invallen. Met dit prachtige spel won hij in 1992 de afspelprijs uitgeloofd door Bridge Magazine IMP:

oost gever Noord NZ kw. Schoppen AB10 Harten A97 Ruiten 984 Klaver H973WestOost Schoppen 9876 Schoppen HV54 Harten 532 Harten 108 Ruiten V3 Ruiten HB1052 Klaver 10542 Klaver B8Zuid Schoppen 32 Harten HVB64 Ruiten A76 Klaver AV6 Het spel is afkomstig uit het Stork Toernooi in Boxmeer. Kreijns zat zuid. De bieding verliep:

West Noord Oost Zuid

pas 1Harten pas 2Klaver 2Ruiten 3Ruiten pas 4Harten pas 4SA pas 5Harten pas 6Harten pas pas pas Nadat zijn partner enige steun in harten aangaf stoomde Hans Kreijns door naar zes, waartegen west met RuitenV startte. In dat contract heb je zo op het oog drie verliezers. Hij zag nog een kleine kans: een ruiten/schoppen dwang tegen oost. Daarvoor moesten in ieder geval vier klaverenslagen worden gemaakt, waarmee het totaal aantal slagen al op elf kwam. Kreijns dook de eerste slag. West vervolgde met ruiten voor het aas. Er was nog een probleem: de vijf harten- en vier klaverenslagen moesten geïncasseerd worden eindigend in de hand. Er kon dus slechts twee rondjes troef getrokken worden, met HartenH en HartenA. Nu de klaveren. Het enige zitsel om daarin vier slagen te maken zonder de laatste troef te trekken was een doubleton klaveren bij de doubleton harten. Derhalve speelde Kreijns nu KlaverA, KlaverV en kleine klaveren naar de negen. Op de vierde klaveren ging in de hand een schoppen weg. Nu volgde troef van tafel. Zuid incasseerde zijn drie troeven en deed op tafel Ruiten9 en Schoppen10 weg. Toen oost inderdaad SchoppenH-V bleek te hebben was het kunststukje voltooid; hij zat in de gewenste dwang.

Het lijkt erop dat schoppennaspel in slag twee het contract doet sneuvelen, maar ook dan is het contract te winnen door na SchoppenA eerst vijfmaal harten en dan viermaal klaveren te spelen. Ook nu zit in oost in dwang. Het verschil is dat in dit geval in de dummy geëindigd moet worden, omdat in plaats van RuitenA, SchoppenA eruit is. Ongetwijfeld had Kreijns deze speelwijze zonodig gevonden.

    • Jan van Cleeff