Rusland neemt nieuw initiatief Bosnië

HALIFAX, 17 JUNI. De Russische president Boris Jeltsin wil met een nieuw initiatief proberen een eind te maken aan de oorlog in Bosnië. Hij zou vandaag zijn ideeën voorleggen aan de leiders van de G7-landen in het Canadese Halifax. “ De president heeft enkele plannen met betrekking tot een oplossing van het Bosnische conflict, ” aldus Jeltsins woordvoerder Sergei Medvedev afgelopen nacht tegen verslaggevers bij de G7-top. De woordvoerder weigerde bijzonderheden te geven, omdat hij daarmee vooruit zou lopen op een redevoering van Jeltsin vanmiddag voor de G7-leiders.

De Russische president arriveerde gisteren om deel te nemen aan het politieke gedeelte van de G7-top. Bosnië was opnieuw een belangrijk thema in Halifax, met name in bilaterale gesprekken van ministers van buitenlandse zaken en regeringsleiders van de G7-landen (de VS, Japan, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië).

De Britse premier Major maakte volgens diens woordvoerder aan de Amerikaanse president Clinton duidelijk dat het probleem van de financiering van de snelle reactiemacht in Bosnië zo snel mogelijk moet worden opgelost. De VS hebben geen financiële toezeggingen gedaan, omdat het Congres geen geld beschikbaar wil stellen. Major toonde begrip voor het “ technische” probleem dat Clinton heeft door de weigering van het Congres. De Veiligheidsraad stemde donderdagnacht in met het sturen van een snelle reactiemacht, waarvoor Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland troepen leveren. De snelle reactiemacht van 12.500 man moet het functioneren van de 22.500 man UNPROFOR-troepen ondersteunen. Clinton verklaarde gisteren tegen verslaggevers dat hij zijn uiterste best zou doen om een Amerikaanse bijdrage aan de financiering in het Congres te bepleiten.

De Franse minister van buitenlandse zaken, Hervé de Charette, zei te verwachten dat de reactiemacht op zijn laatst eind juli in Bosnië zou arriveren. De Franse president Chirac sprak in een bilaterale ontmoeting met Jeltsin zowel over Tsjetsjenië als over Bosnië. Chirac had eerder tijdens een persconferentie geopperd dat de Russische onthouding in de Veiligheidsraad bij de stemming over de snelle reactiemacht op een “misverstand” heeft berust. Volgens Chirac zou de Russische VN-ambassadeur zich tegenover zijn Franse collega “verbaasd” hebben getoond, toen hij uit Moskou de instructie kreeg zich van stemming te onthouden. President Jeltsin zou op dat moment onbereikbaar zijn geweest, omdat hij in het vliegtuig onderweg was naar Halifax.

    • Hans Buddingh'