Onderzoek in Zwitserland naar Algerijns extremisme

BERN, 17 JUNI. De Zwitserse politie heeft in het kader van een onderzoek naar de activiteiten van het Algerijnse Front voor Islamitische Redding (FIS) in Zwitserland de afgelopen dagen in Genve één arrestatie verricht en wapens in beslag genomen. Dat hebben de Zwitserse autoriteiten gisteren in een communiqué bekendgemaakt.

Bij het onderzoek tegen het FIS zouden sinds woensdag vier appartementen en een drukkerij zijn doorzocht. Volgens een rechter in Genève wordt het politieonderzoek verricht op basis van een wetsartikel dat het verbiedt om tot geweld op te roepen. Aanhangers van het FIS, aldus de rechter, hebben in het blad La Cause artikelen geschreven waarin dat artikel wordt overtreden.

Volgens een Zwitsers televisiestation wordt La Cause clandestien in het kanton Genève gedrukt. Ook een Witboek waarin het FIS schendingen van het Algerijnse bewind in de strijd tegen het moslim-extremisme aan de kaak wil stellen, wordt in Zwitserland gedrukt, aldus het station.

Het is niet de eerste keer dat de Zwitserse politie een onderzoek instelt naar Algerijns moslim-extremisme. In december vorig jaar schreef een krant in Zürich over een geheim rapport waarin de Zwitserse autoriteiten vaststelden dat Zwitserland een belangrijke rol speelt bij de wapenhandel van Algerijnse moslim-extremisten. Twee dagen na de publikatie liet het openbaar ministerie in een verklaring weten dat het artikel een onderzoek naar Algerijnse moslim-extremisten in Zwitserland zo had doorkruist dat het stopgezet moest worden. Op diezelfde dag liet het ministerie de burelen van de krant doorzoeken om er achter te komen wie het rapport naar de krant had gelekt. Na de huiszoeking arresteerde de politie twee mensen, een Algerijn die in Genève woonde en een inspecteur van de politie, maar beiden werden na enkele weken weer in vrijheid gesteld. (AFP)