Meer dan 200 gijzelaars bevrijd; Russisch leger bestormt ziekenhuis

BOEDJONNOVSK, 17 JUNI. Russische troepen hebben vanmorgen de aanval geopend op het ziekenhuis in de Zuidrussische stad Boedjonnovsk waar 200 à 250 Tsjetsjeense rebellen sinds woensdag meer dan 1.000 gijzelaars vasthouden. Zeker 200 gijzelaars zijn inmiddels bevrijd, maar het leger is op felle tegenstand van de Tsjetsjenen gestuit.

Om zeven uur (Nederlandse tijd) kwamen de twee partijen volgens het Russische persbureau ITAR-TASS een kort staakt-het-vuren overeen om vrouwen en kinderen vrij te laten.

De rebellen, geleid door Sjamil Basajev, controleerden vanmorgen nog een deel van het ziekenhuis en gebruikten de gijzelaars daar als menselijk schild tegen de aanvallen van de Russen. Een Russische generaal beschuldigde de Tsjetsjenen van een “barbaarse tactiek” en zei dat de militaire situatie “zeer gecompliceerd” was.

De aanval begon vanmorgen om 3 uur (Nederlandse tijd) met zware beschietingen door tanks en mitrailleurs van het belegerde ziekenhuis. De Russische minister van defensie, Pavel Gratsjov, was gisteren al vooruit gelopen op de aanval. Hij zei dat geweld de enige oplossing was. “Ik ben er van overtuigd dat de terroristen, die het bloed van mensen aan hun handen hebben kleven, zich niet zullen overgeven na onderhandelingen”, aldus Gratsjov.

De rebellen hadden daarvoor vijftig lichamen vrijgegeven van mensen die volgens de autoriteiten door de commando's waren geëxecuteerd. Drie gegijzelde kinderen lieten ze vrij.

Hoeveel doden er vanmorgen bij de aanval op het ziekenhuis zijn gevallen, is nog onduidelijk. Gisteravond kwamen twee Russische militairen bij schotenwisselingen met de rebellen om. Het aantal slachtoffers dat sinds de inval is gevallen, zou daarmee op 113 zijn gekomen.

Met hun gijzelingsactie beoogden de Tsjetsjenen vredesbesprekingen tussen de Russische president Jeltsin of premier Tsjernomyrdin met de Tsjetsjeense president Doedajev af te dwingen. Verder eisten ze dat het Russische leger zich uit Tsjetsjenië zou terugtrekken. Onze redacteur Hans Buddingh' voegt vanuit het Canadese Halifax hieraan toe: De leiders op de top van de zeven grootste industrielanden, de G-7, hebben gisteravond tijdens het diner aan hun Russische gast Boris Jeltsin duidelijk gemaakt dat zijn land de oorlog in Tsjetsjenië moet beëindigen en een politieke oplossing moet zoeken. Zij toonden zich overigens “geschokt” over de massale gijzeling van Russen door Tsjetsjenen. Jeltsin werd in Halifax voortdurend op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rondom de gijzeling.

Maar hij heeft volgens de Russische minister van buitenlandse zaken, Kozyrev, niet overwogen thuis te blijven. “ De terroristen proberen het leven in het binnenland en het buitenland te verlammen, maar dat staan we niet toe”, aldus Kozyrev.