Kroonprins: hulp moet zakelijker

DEN HAAG, 17 JUNI. Prins Willem-Alexander is er voorstander van dat het Nederlandse ontwikkelingsbeleid zakelijker wordt. Hij is zich ervan bewust dat de publieke opinie kritisch is over ontwikkelingsprojecten en erkent ook dat er mislukkingen zijn.

De kroonprins zei dit in een gesprek met deze krant tijdens een privé-bezoek aan Tanzania. Met zijn vader bezocht Willem-Alexander deze en vorige week een aantal hulpprojecten. Tanzania is na India het land dat de meeste ontwikkelingshulp ontvangt van Nederland.

Willem-Alexander zei zich bewust te zijn dat er kritiek is op het hulpbeleid. “Ontwikkelingssamenwerking komt steeds meer onder druk te staan door de publieke opinie en communicatie. Als het publiek de indruk heeft dat er geld over de balk gesmeten wordt, als dat het idee is van de publieke opinie, dan is dat niet goed.”

Volgens zijn vader prins Claus moet in de ontwikkelingsrelatie de inbreng van de bevolking in het donorland een veel grotere rol spelen. “Je kunt 100.000 experimenten steunen, maar als de mensen het niet oppikken werkt het niet”, zo zei hij in hetzelfde gesprek.

    • Kees van der Malen