Kritiek op ontwerp nieuw bankbiljet van 200 franc

PARIJS, 17 juni. De centrale bank van Frankrijk moet waarschijnlijk miljoenen nieuwe biljetten van 200 frank (64 gulden) vernietigen nog voordat zij in omloop zijn gekomen. Aanleiding zijn politieke protesten tegen het afbeelden op de biljetten van de gebroeders Lumière, die een dubieuze rol speelden tijdens de Duitse bezetting.

De centrale bank had Auguste en Louis Lumière willen eren als grondleggers van de bioscoop. Voormalige Franse verzetsstrijders zijn daartegen in opstand gekomen omdat de broers tijdens de Tweede Wereldoorlog officiële functies hadden onder het met de Duitsers collaborerende Vichy-regime. Zij waren toen al rond de tachtig. Auguste Lumière behoorde tot een comité dat steun gaf aan een Frans vrijwilligerslegioen voor de Duitse veldtocht tegen de Sovjet-Unie.

Het biljet had volgend jaar in omloop moeten komen. De Franse centrale bank bevestigde vrijdag berichten in de pers dat dat vermoedelijk niet zal gebeuren. Volgens de krant Liberation is het drukken vorige week stopgezet en liggen er al 17 miljoen biljetten in de kluizen. De centrale bank neemt 22 juni een definitief besluit.

In plaats van een portret de gebroeders Lumière zal het biljet vermoedelijk een beeltenis gaan dragen van ingenieur Gustave Eiffel, de bouwer van de Eiffel-toren. Het was oorspronkelijk de bedoeling hem te laten figureren op een nieuw biljet van 100 frank dat een jaar later in omloop moet komen. (DPA, Reuter)