'Je laat je door zo'n wijffie toch niet in de luren leggen'; Meisje (15) mag op hoogste niveau tegen jongens voetballen

OUDERKERK,13 JUNI. “Verrek, er speelt een grietje bij Lisse.” Voetbalcoach Borro Brando van Alexandria kijkt nog eens goed naar het B1-elftal van tegenstander FC Lisse. Een klein meisje met een paardestaart zet één van zijn pupillen van de bal. Een toeschouwer langs de lijn legt uit: “Dat is het enige meisje dat volgend seizoen landelijk met de jongens mee mag doen, Borro.” De trainer draait zich om naar de man langs de lijn: “Pff, een meisje in mijn team, van mijn leven niet.”

Dit seizoen kwamen bij de KNVB drie verzoeken binnen van meisjes tussen de veertien en achttien jaar om landelijk met de hoogste jongens-elftallen mee te mogen voetballen. De KNVB gaf alleen dispensatie aan Jeanet van der Laan van FC Lisse. Het 15-jarige meisje is volgens de KNVB een uitzonderlijk talent en heeft een belangrijke rol gespeeld bij het behalen van het afdelings-kampioenschap van Lisse. Het B1-team promoveerde naar de landelijke competitie zonder een punt te verspelen in 22 wedstrijden en behaalde een doelsaldo van plus 100. Over een jaar beslist de KNVB of Van der Laan opvolgers krijgt en meisjes zonder toestemming in de hoogste jongens-elftallen mogen uitkomen.

“Het enige lastige aan het spelen in een jongenselftal is het gezeur om kleedkamers”, vindt Van der Laan. “Als ik geen eigen kleedkamer heb, wisselt de trainer me ruim voor tijd zodat ik me kan douchen en omkleden.”

Maar ze heeft inmiddels ook gemerkt dat het zo z'n voordelen heeft, als enig meisje in een jongenselftal. “Het mag eigenlijk niet”, zegt ze verlegen, “maar ik maak wel eens een overtreding omdat ik weet dat scheidsrechters bijna nooit tegen me fluiten.” Door veel te trainen heeft ze een vaste positie veroverd. “Ik ben laatste man, eh...vrouw. Maar ik wissel altijd met de mid-mid, dus dan ga ik wat meer mee naar voren. Dat is trouwens ook goed voor mijn zelfvertrouwen.” Een lange trap geven, probeert ze liever niet. “Als zo'n bal verkeerd valt, dan kijken ze mij er toch meer op aan. Eigenlijk neem ik daarom heel weinig risico. Ik wil niet dat ze kunnen zeggen, dat ik iets niet kan omdat ik een meisje ben.”

Fysiek komt de speelster flink tekort, vindt ze zelf. Maar met tactisch inzicht, loopvermogen en snelheid zegt ze haar fysieke achterstand te compenseren. Eén van haar medespelers, Patrick van der Leede, verwacht dat ze het daarmee nog hoogstens een jaar kan redden. “Daarna moet zelfs Jeanet afhaken. Want bij de A-junioren gaat het er veel harder aan toe.”

Lisse-trainer Mario Koswal wil Van der Laan komend seizoen in de landelijke competitie niet ontzien: “Als Jeanet het fysiek niet redt, stel ik haar gewoon niet op.” Vader Van der Laan begrijpt dat wel: “Toen ze nog in een meisjeselftal speelde, ging alles vanzelf. Nu moet ze knokken voor haar plaats en leert ze ook met tegenslag omgaan.” Zijn dochter stelt zich weerbaarder op. “Als de trainer me ernaast zet, trek ik meteen mijn mond open!”

Aanvoerder Quincy Kendal van tegenstander Alexandria bekent na afloop dat hij toch even schrok toen hij merkte wie zijn directe tegenstander was. De hele wedstrijd volgde de ruim een kop kleinere Van der Laan hem als een schaduw. “Vooral als je elkaar in een persoonlijk duel aanraakt, is dat toch even... ja, ik weet niet”, bekent Kendal. Meisjes mogen wat hem betreft best meedoen met de jongens, als ze ten minste even goed zijn. “Maar gedold worden door een meisje, is toch een stuk vervelender”, bekent de aanvoerder.

Samen met het bestuur van Lisse heeft coach Koswal zich sterk gemaakt om dispensatie voor zijn pupil te krijgen. Hij begrijpt niet waarom de KNVB eerst zo moeilijk deed. “Als een meisje nou toch gewoon veel te goed is om bij meisjes te spelen, dan moet je haar toch een nieuwe uitdaging geven?” Om dezelfde reden ging bijvoorbeeld tafeltennisster Bettine Vriesekoop zo'n tien jaar geleden in de mannencompetitie spelen. “De KNVB wordt er ook beter van”, vindt Koswal. “Want het niveau van de vertegenwoordigende meisjes- en vrouwen-elftallen schiet er door omhoog.” Moeder Van der Laan, die zelf ook graag tegen een balletje trapte, ziet het meteen of een meisje vaak met jongens voetbalt: “De balbehandeling van zo'n meisjes is veel beter”.

Alexandria-trainer Brando kan er maar niet over uit hoe zijn jongens klungelen in de wedstrijd tegen de ploeg van Van der Laan. “Je laat je door zo'n wijffie toch niet in de luren leggen”, brult hij vanaf de zijlijn. Hij richt zich tot de omstanders: “Dat grietje mag zomaar alles rustig uitverdedigen!” Als de coach zich weer omdraait, ziet hij hoe Van der Laan op de kop van het zestienmeter-gebied de bal krijgt aangespeeld. Van der Laan aarzelt niet en schiet de bal buiten bereik van de doelman in het dak van het doel. Haar eerste doelpunt voor FC Lisse B1.

    • Robert Giebels