'Frankrijk houdt zich aan Schengenakkoord'

BRUSSEL, 17 JUNI. Er is geen reden om te twijfelen dat Frankrijk per 1 juli zijn grenscontroles definitief opheft, zoals is afgesproken in het Verdrag van Schengen. Dat stelde gisteren de voorzitter van het comité van ministers van Schengen, Robert Urbain, de Belgische minister van Europese Zaken.

Urbain zei dat zijn Franse collega Michel Barnier hem heeft verzekerd dat de Franse regering zich houdt aan de afspraak tussen zeven Europese landen over het slechten van de onderlinge grenscontroles.

De Franse houding ten aanzien van het Schengenakkoord was onzeker geworden na uitlatingen van de minister van binnenlandse zaken, Jean-Louis Debré. In een vraaggesprek met Le Figaro zei Debré dat het inwerking treden van 'Schengen' beter een half jaar kan worden uitgesteld. Ook de Franse president Chirac zou vorige week gedreigd hebben de grenzen te sluiten als Nederland niet krachtiger optreedt tegen de drugshandel. “Nu, zes dagen later, heb ik geen enkele officiële reactie dat Frankrijk zich niet aan zijn afspraak zou houden”, aldus Urbain gisteren. “Barnier heeft mij gezegd dat hij ook uit naam van premier Juppé sprak.” Maandag distantieerde ook de Franse minister van buitenlandse zaken, Hervé de Charette, zich van de uitspraak van Debré.

Urbain sprak gisteren na afloop van een ontmoeting met de vijf Noordse landen, die in de toekomst lid willen worden van Schengen. Tijdens deze bijeenkomst bleek dat ook Zweden bezorgd is over de gevolgen die het openstellen van de grenzen heeft op de drugshandel. Hoewel Nederland niet met name werd genoemd, leek de Zweedse bezorgdheid zich met name op het liberale Nederlandse drugsbeleid te richten.

Denemarken, Zweden en Finland willen lid worden van Schengen, maar het probleem is dat ze al in een douane-unie zitten met Noorwegen en IJsland. Die laatste twee kunnen geen volwaardig Schengen-lid worden omdat ze geen deel uitmaken van de Europese Unie. In principe is daarom gisteren overeengekomen dat Noorwegen en IJsland een aparte status krijgen, waarbij ze wel alle plichten krijgen van Schengen maar niet de rechten. Zo moeten ze zich wel aansluiten op het Schengen Informatie Systeem en eventueel hun wetgeving daarvoor aanpassen maar mogen ze niet meebeslissen over Schengen-zaken. De overeenkomst moet nog nader worden uitgewerkt.