Dow Jones boven de 4.500 punten

NEW YORK, 17 JUNI. Het Dow Jones industrieel gemiddelde van de Newyorkse beurs is gisteren voor het eerst tot boven de 4500 gestegen, opnieuw een recordniveau voor de toonaangevende koersindex.

De Dow Jones Industrial Average (DJIA), die 14,52 punten klom tot 4510,79, bestaat uit fondsen van dertig Amerikaanse bedrijven, zoals AT&T, Boeing, Disney, IBM, McDonald's en Philip Morris. Dat zijn de bedrijven, de zogeheten blue chips, wier aandeelkoersen representatief worden geacht voor het meten van industriële activiteit en de stemming van beleggers. De Dow begon op 1 oktober 1928 met de DJIA in zijn huidige vorm. In 1976 sloot de Dow voor het eerst boven de magische grens van 1000 en het is nog maar vier maanden geleden dat de Dow de 4000 passeerde.

De meeste analisten zijn nog steeds optimistisch over een verdere stijging van de Dow. De industriële activiteit is nog steeds op peil en hoewel de economische groei sterk afneemt, is de recessie nog betrekkelijk ver weg. De prognoses voor bedrijfswinsten zijn op peil en de verwachting is dat de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de rente eerder zal verlagen dan verhogen. Wall Street verwacht geen verrassingen.

De stijging van gisteren werd mede veroorzaakt door een consumentenrapport dat suggereert dat Amerikanen nog steeds vertrouwen hebben in de economie. Beleggers hoeven dus niet al te bang te zijn dat de groei plotseling zal afnemen. Gisteren was het zogeheten triple-witching - expiratie van opties - op Wall Street, wat eens in de drie maanden voorkomt. Triple witching gaat vaak gepaard met grote koersschommelingen maar gisteren leidde het alleen tot een respectabel volume van verhandelde aandelen: 442 miljoen.

    • Lucas Ligtenberg