De Ruiter scoort met strafcorner in slotfase tegen Schotland; Moeizame zege voor hockeysters

AMSTELVEEN, 17 JUNI. Dat Schotse sportploegen doorgaans nogal taaie tegenstanders zijn, is gisteravond weer eens gebleken in het Amstelveense Wagener Stadion. De Nederlandse hockeyvrouwen hadden grote moeite om het stugge Britse spel te ontregelen. Tien minuten voor tijd voorkwam Wietske de Ruiter het eerste puntverlies bij het Europees kampioenschap. De aanvoerster van Oranje benutte de vijfde strafcorner en hielp het Nederlands team aan de tweede groepszege.

De manier waarop de 1-0 overwinning tot stand kwam, was kenmerkend voor het zwakke spel van Nederland. De individuele acties smoorden in de Schotse verdediging, die bestond uit kleine en ietwat oudere dames met een degelijke stoptechniek. De lange, ranke pupillen van Tom van 't Hek wisten er weinig raad mee. De bondscoach sprak na afloop van een zwakke vertoning. “Wij hebben nog niets om op terug te vallen. Zoiets duurt een tijdje. Als we een beetje verslappen krijgen we het bijna tegen elke tegenstander moeilijk.”

De zwakte van het Nederlands elftal bleek vooral in de eerste helft. Bijna timide stonden de gastvrouwen op het kunstgras. Het op papier zwakkere Schotland, dat de eerste groepswedstrijd met 3-1 had gewonnen van Tsjechië, kreeg tegen Nederland voor rust de beste kansen. Twee strafcorners van Susan Fräser werden gestopt door Stella de Hey, de keepster van Kampong die dit keer de voorkeur had gekregen boven de vaste doelvrouw Jacqueline Toxopeus. Volgens Van 't Hek moest De Hey internationale ervaring opdoen en had de verrassende wissel geen gevolgen voor de langere termijn.

Na rust bleek al gauw dat de bondscoach een soort donderspeech had gehouden. De echte kampioensvorm was misschien nog ver te zoeken, maar een gebrek aan inzet kon de Oranje-vrouwen niet meer worden ontzegd. Nederland creëerde een groot veldoverwicht, resulterend in vijf strafcorners en een paar aardige individuele acties. Zowel De Ruiter als Ellen Kuipers was een paar keer dichtbij een veldgoal, maar zij vonden keepster Tracey Robb op hun weg.

De drie spitsen kregen weinig steun van het zwakke middenveld. Daar keken Jeanette Lewin, Florentine Steenberghe en Nicole Koolen meer naar de grond dan naar de vrije ruimte. Het drietal speelt met hart en ziel, maar technisch vernuft gaat niet samen met een onverwachte dieptepass. Juist bij een hockeywedstrijd kan een balverplaatsing over een meter of vijftig voor verrassingen zorgen. Waar is de ouderwetse spelverdeelster gebleven?

De grote kracht van het huidige elftal ligt in de voorhoede, waar de teruggekeerde Kuipers een meerwaarde vormt. De Kampong-spits is misschien wat egoïstisch binnen de lijnen, maar haar acties zijn ook voor de tegenstanders onvoorspelbaar. Kuipers kracht ligt vlak voor het vijandelijke doel. Tegen Zweden had ze met vijf goals veel succes. Tegen Schotland werd ze in de cirkel weinig aangespeeld en werden haar solo's in de kiem gesmoord.

Aan de linkerkant zorgt De Ruiter voor veel gevaar door haar fraaie balbehandeling. Maar de speelster van HGC wil nog wel eens de moeilijke weg kiezen en verzuimde tegen Schotland een paar extra corners te forceren. Dat De Ruiter in de slotfase haar ploeg alsnog aan de overwinning hielp, was een bewijs van haar grote slagkracht. Het gemiddelde van benutte strafcorners ligt bij Nederland na twee duels op 25 procent, voor het vrouwenhockey geen slecht percentage.

De beslissende treffer werd opvallend luid gevierd door het Nederlands team. De vrouwen leken eindelijk van de wedstrijdspanning verlost. Van 't Hek was de enorme feestvreugde ook opgevallen en hij noemde het groepsgevoel een van de weinige positieve aspecten van het duel tegen Schotland. “Het is mooi dat ze met elkaar geknokt hebben. Daarom heb ik ook niemand vervangen in de rust. Ze moesten het zelf maar oplossen.”

De bondscoach was even opgelucht als zijn speelsters. In de eerste helft was hij tevreden geweest met een gelijkspel. Na rust voelde hij dat de zege in de lucht hing. En toch overheerste de scepsis. “We kunnen die Schotten wel opeens de hemel inprijzen, maar het zijn niet meer dan stugge en degelijke hockeysters.” Morgen speelt zijn team tegen de Tsjechische vrouwen die al twee nederlagen hebben geleden en niet zo taai zullen zijn als hun Schotse collega's.

    • Jaap Bloembergen