China roept ambassadeur uit VS terug om Taiwan

PEKING, 17 JUNI. China heeft vandaag aangekondigd dat het zijn ambassadeur uit de Verenigde Staten zal terugroepen voor overleg. In een eenregelige verklaring zegt het Chinese ministerie van buitenlandse zaken dat de ambassadeur, Li Daoyu, naar Peking is gesommeerd “om verslag uit te brengen over de huidige stand van zaken in de Chinees-Amerikaanse betrekkingen”. Het is vrijwel zeker dat de stap is genomen uit onvrede over het bezoek van de Taiwanese president Lee Teng-hui, vorige week, aan de VS. In een reactie zegt Washington het terugroepen van de ambassadeur te betreuren. “Wij hopen dat zijn vertrek uit Washington tijdelijk is”, aldus een woordvoerder van het State Department. “Wij blijven streven naar constructieve betrekkingen met een sterk, stabiel en open China.”

Hoewel Taiwan Lee's bezoek als 'privé' omschreef - hij bezocht de universiteit in de staat New York waar hij vroeger studeerde - ziet China de ontvangst van de Taiwanese leider door de Amerikanen wel degelijk als een politieke daad en een breuk met de 'één-China-politiek'. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en eist van elk land dat een ambassade heeft in Peking dat het die lijn volgt.

Ook de Taiwanezen eisen de soevereiniteit over heel China op, maar behalve het Vaticaan en een handvol kleinere landen uit Afrika en Latijns-Amerika erkent geen enkel land Taiwan als de wettige vertegenwoordiger van alle Chinezen.

Taiwan poogt sinds enkele jaren diplomatieke erkenning van meer staten en van de Verenigde Naties te krijgen, hetgeen zeer tegen de zin van China is. Taiwanese leiders, onder wie de president en de premier, bezoeken met enige regelmaat andere landen, meestal op 'privé-missies', maar met duidelijke politieke oogmerken. Zo kwam premier Lien Chan gisteren in Oostenrijk aan voor een 'privé-bezoek' en zal hij mogelijk nog andere Europese landen aandoen.

China heeft in een reactie op de reizen van Lee en Lien gisteren aan Taiwan meegedeeld dat de bilaterale besprekingen met Taiwan, die voor juli op de agenda stonden, zijn afgelast. Volgens Peking is Taipei erop uit “de wederzijdse betrekkingen te vernietigen”. Sinds het einde van de burgeroorlog in 1949 betwisten China en Taiwan elkaar het recht op het vertegenwoordigen van alle Chinezen. De laatste jaren ontstond enige toenadering, vooral op economisch niveau. (AP, Reuter)