Buddingh'-prijs voor dichteres Joke van Leeuwen

Vanvond treden in De Doelen op: Jehuda Amichai, Remco Campert, Hugo Claus, Judith Herzberg, Miroslav holub, Rutger Kopland en Bert Schierbeek.

ROTTERDAM, 17 JUNI. De schrijfster Joke van Leeuwen (42) heeft gisteren tijdens de eerste avond van Poetry International de C.Buddingh'-prijs voor nieuwe Nederlandse poezie gekregen. Ze was voor deze prijs voor het beste debuut van het afgelopen jaar genomineerd samen met dichters Bernard Dewulf, Mark Kregting en Mustafa Stitou. De jury (Martin Reints, Lut de Block en Hester Knibbe) vond dat de tot nu toe vooral als kinderboekenschrijfster en tekenaar bekende Van Leeuwen in haar bij Querido verschenen bundel Laatste lezers een spannende, speelse en eigenzinnige wereld heeft geschapen die het zicht op het alledaagse verfrist: “de dingen en gebeurtenissen krijgen in haar gedichten een andere maat, een ander ritme, een andere grootte.'

Na de rituelen rond de bekroning begon de zesentwintigste aflevering van het Rotterdamse dichtersfeest met een - letterlijk - gespleten avond. Terwijl in de kleine zaal van De Doelen voor een kalm, aandachtig publiek de eerste zestien door Poetry uitgenodigde dichters lazen, zoals de Vlaming Peter Ghyssaert, de Nederlander Martin Reints en de Italiaan Franco Loi, klonk uit de foyer het enthousiaste applaus voor enkele amateur-dichters die zich hadden aangemeld voor het Open Podium. Onder leiding van de onvermoeibare Simon Vinkenoog werd daar, in de oude Poetry-ruimte, voor een minstens even groot publiek een wat lichtere, en nog niet door de critici erkende poezie ten gehore gebracht. Bijvoorbeeld een fraai gedicht over inboorlingen met 'oorbellen groot als reusachtige doughnuts' van de jonge (zoon van de oranje-soldaat?) uit Amerika afkomstige Eric Hazelhoff Roelfzema.

Om de schizofrenie compleet te maken eindigde de eerste avond met een performance van het Millenium Poetry Department, bestaande uit composities van Milleniums house-disc-jockey Dano, projecties van jonge videokunstenaars en raps van dichters als Serge van Duijnhoven, Mustafa Stitou en Maarten Vonk. In de poezie van 1995 zijn alle beats toegestaan.

    • Reinjan Mulder