'Bescherm Egyptische professor'

GENÈVE, 17 JUNI. Twee Egyptische journalisten die in Genève wonen, hebben een brief gestuurd aan de VN-Commissaris voor de Rechten van de Mens, Ayalo Lasso, waarin zij hem vragen stappen te ondernemen ter bescherming van hun landgenoot professor Nasr Hamed Abu Zeid. De professor, een verklaard tegenstander van het moslim-fundamentalisme, bepleit nieuwe interpretatiemethoden van de Koran. Zijn vrouw kreeg woensdag opdracht van een Egyptisch hof van beroep in een door fundamentalistische advocaten aanhanging gemaakte procedure om van haar echtgenoot te scheiden. Abu Zeid is een afvallige, aldus het hof, en een moslim-vrouw mag niet gehuwd mag met iemand die de islam de rug heeft toegekeerd. Volgens de journalisten hebben moslim-fundamentalisten het gezin van de professor al enkele malen met de dood bedreigd. De Internationale Commissie van Juristen, een in Genve gevestigde mensenrechtenorganisatie, heeft Abu Zeid inmiddels hulp aangeboden om Egypte te verlaten. Volgens een woordvoerster van de organisatie wil de professor echter in Egypte blijven om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak. De Egyptische regering studeert nog op de uitspraak van het hof. (AP)