Bavaria

“Bavaria, opgezet door Ambrosius Swinkels in 1719 is dan ook flink gegroeid”, schrijft Stéphan Reket in zijn artikel over de drie gebroeders Franke (NRC Handelsblad, 23 mei). Helaas. Ik vrees dat Ambrosius de naam 'Bavaria', nimmer gehoord heeft, laat staan dat hij het opgezet zou hebben. Wel was hij de eerste Swinkels die met bier van doen kreeg door zijn huwelijk met Brigitta Moorrees, de beminnelijke erfdochter van Seigneur Laurent Moorrees, die in Lieshout een brouwerij had gevestigd, die na zijn dood toeviel aan zijn schoonzoon.

De naam 'Bavaria' komt pas veel later in het beeld. Het ontroerende brouwerijtje van Ambrosius had intussen een onmiskenbare ontwikkeling doorgemaakt toen de bijna 100 jaar geworden Johannes Swinkels er de scepter zwaaide. Bij alle vaak drastische renovaties werd Johannes geleid door de adviezen van zijn broer Cornelis Lucas, die steeds Carel den Brouwer werd genoemd en als eerste Nederlander bierbrouwer in Aken studeerde.

Toen Johannes Swinkels in de jaren dertig van deze eeuw (dat is dus meer dan twee eeuwen na 1719) het bedrijf overdroeg aan zijn zonen Frans, Pieter en Jan, besloten die de merknaam 'Bavaria' te gaan voeren, al was 'Brabantia' heel wat toepasselijker geweest.

Nu het de laatste jaren trendy is geworden binnen de veilige hoede van het oude moedermerk van allerlei seizoen- en troetelbiertjes te creëren zou het trouwens best aardig zijn als 'Bavaria' eens met een extra koppig 'Ambrosyntje' op de markt kwam.

    • Carel Swinkels