Aanvaring Kohl en Major over de Brent Spar

DEN HAAG/HALIFAX, 17 JUNI. De Duitse bondskanselier Kohl en de Britse premier Major zijn gisteren tijdens de G7-top in Halifax in aanvaring met elkaar gekomen over de voorgenomen dumping van het olieplatform Brent Spar. Minister Wijers (Economische Zaken) en minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) kwamen gisteren na een gesprek met de Nederlandse top van Shell tot de conclusie dat Shell niet anders kan dan de Brent Spar in zee dumpen.

Ondanks een ongewoon krachtig beroep van Kohl op Major bleef de laatste onwrikbaar bij zijn standpunt om aan Shell en mede-eigenaar Esso toestemming voor de dumping te geven. “Premier Major heeft beleefd naar de bondskanselier geluisterd, maar duidelijk gezegd dat zijn regering na zorgvuldig onderzoek tot de conclusie is gekomen dat het uit milieu-oogpunt de beste oplossing is,”, zo verklaarde de woordvoerder van de Britse premier.

Kohl zei gisteren op een persconferentie dat hij Major had duidelijk gemaakt dat de acties in Duitsland tegen de dumping van het platform niet iets van “een paar lieden” is. “Ik heb hem gezegd dat milieubescherming iets is van de hele wereld en dat het erom gaat hoe we de schepping aan komende generaties overdragen” aldus Kohl. Volgens Duitse functionarissen is de onbuigzame houding van Major bij de delegatie van Duitsland bijzonder slecht gevallen.

Minister Wijers zei gisteren na een gesprek met groepsdirecteur C. Herkströter dat de sleutel tot het probleem niet bij de oliemaatschappij maar bij de Britse overheid ligt. Het is aan de Britse overheid te beslissen of de Brent Star op land mag worden ontmanteld.

Shell moest gisteren een verklaring van de directeur van Shell Duitsland herroepen, dat het afzinken van de Brent Spar uitgesteld zou worden. Het hoofdkantoor van Shell in Den Haag zou dit besloten hebben om de consument te overtuigen dat de gekozen oplossing de beste is. De verklaring van directeur Peter Duncan van Shell Duitsland bleek te berusten op een verkeerde vertaling van een zin uit een persbericht dat Shell UK verspreid had. Waar in de oorspronkelijke Engelse tekst stond dat 'tijd uitgetrokken' moest worden om betrokkenen te informeren over de beweegredenen van Shell de Brent Spar in zee te laten verdwijnen, las het Duitse kantoor dat hieraan 'meer tijd' besteed moest worden. Duncan trok daar tijdens een persconferentie de conclusie uit dat besloten was tot uitstel.

In Amsterdam hebben onbekenden in de nacht van donderdag op vrijdag vernielingen aangericht bij een Shellstation naast het Okura-Hotel. De verantwoordelijkheid is opgeëist door het 'Earth Liberation Front'. Volgens Shell zijn ook elders in Nederland benzinestations doelwit van acties geweest.