'Verkeerde veroordeeld in dubbele moordzaak'

ARNHEM, 16 JUNI. Bij de behandeling van de bloedige overval op een winkel van Albert Heijn in Oosterbeek in 1990, waarbij twee doden vielen en een AH-medewerker zwaargewond raakte, heeft de rechtbank in Arnhem in oktober 1993 ten onrechte een 29-jarige man vrijgesproken en een 31-jarige man veroordeeld. Dat beweerde gisteren tijdens de behandeling voor het hof de hoofdverdachte in deze zaak.

Deze hoofdverdachte, de 29-jarige A.A., heeft er tot nu toe het zwijgen toe gedaan. Gisteren verbrak hij zijn zwijgen op verzoek van de 31-jarige man die door de rechtbank in Arnhem als mededader van de hoofdverdachte voor de overval in Oosterbeek tot negen jaar gevangenisstraf was veroordeeld.

De hoofdverdachte, inmiddels Jehova Getuige, werd eerder tot levenslang veroordeeld.

In de zaak Oosterbeek zal justitie nu opnieuw actie moeten ondernemen tegen de man uit Bussum. Hij heeft in voorlopige hechtenis gezeten op verdenking van medeplichtigheid, maar de officier van justitie bij de rechtbank, waar de zaak toen nog speelde, vroeg om vrijlating wegens gebrek aan bewijs.

De man die volgens de hoofdverdachte ten onrechte door justitie als mededader is bestempeld, probeert al twee jaar om vrij te komen. Naar zijn zeggen zit hij niet alleen ten onrechte vast voor de overval op het AH-filiaal in Oosterbeek, maar ook voor de overval op een AH-vestiging in Baarn. Hij is echter door de ontlastende verklaring van de hoofdverdachte nog niet uit de problemen. “Want de overval op een Albert Heijn-filiaal in Baarn in oktober 1989, waarbij ruim 270.000 gulden werd buitgemaakt, heb ik wél samen met hem gedaan”, zo zei de hoofdverdachte. Op zijn beurt ontkende de 31-jarige verdachte zijn betrokkenheid bij de Baarnse overval.

Procureur-generaal J. Denie noemde het verhaal van de hoofdverdachte geloofwaardig. Tegen vrijlating van de 31-jarige man verzette hij zich echter. “De overval in Baarn was zwaar, met zware wapens en een grote buit. Het is zeker dat daarvoor een groot aantal jaren gevangenisstraf voor staat. De twee jaar die hij inmiddels zit dekt dat niet”, aldus de procureur-generaal. Tot begin juli is de zaak geschorst.

Vorig jaar werd de hoofdverdachte aan Nederland uitgeleverd door Chili, waar hij met zijn vriendin naar was uitgeweken.