Van Andreus-school tot De Korenbloem

PUTTEN, 16 JUNI. De Hans Andreusschool in Putten heeft haar naam veranderd in De Korenbloem. De gemeente Putten besloot de school te hernoemen naar aanleiding van een biografie van de dichter en kinderboekenschrijver, waarin het oorlogsverleden van Andreus wordt besproken. In 1943 trad Andreus, toen zeventien jaar oud, toe tot het Vrijwilligerslegioen. Hij diende een jaar bij dit legioen, dat kort na zijn toetreden door de SS werd ingelijfd. Na de oorlog, in 1947, werd Andreus vrijgesproken, omdat hij niet vrijwillig in vreemde krijgsdienst zou zijn getreden, maar gedwongen werd door zijn grootouders.

“Of de link tussen Hans Andreus en fascisme gerechtvaardigd is, die discussie gaan we niet aan”, zegt J. Aagenberg, directeur van De Korenbloem. “De naam van de school mag op geen enkele manier in verband gebracht kunnen worden met fascisme of racisme”. Volgens Aagenberg speelt ook de grote razzia die in 1944 in Putten plaats vond en waarbij bijna zeshonderd mannen werden weggevoerd een rol bij de naamsverandering. Van der Vegt, auteur van de biografie over Andreus, zegt geen begrip te hebben voor de naamsverandering : “Andreus wordt opnieuw aan de schandpaal genageld, terwijl in 1947 aangetoond is dat hem geen schuld treft. Er wordt in Putten een vals beeld van hem gecreëerd”. Aagenberg: “Voor de schrijver Andreus hebben wij nog steeds respect. De wandtegel met een versregel van zijn hand zal gewoon in de school blijven hangen.”