Tweestrijd

Het absorberende vermogen van ABN Amro en ING is groot als het gaat om in problemen geraakte Londense effectenhandelaren. Zoals bekend reisde de ING-top in maart naar de City om de door speculaties op de financiële markten omgevallen Barings Bank over te nemen.

Maar niet de hele bank werd aan de eigen verzameling toegevoegd. Er werd een constructie bedacht zodat een aantal minder gewenste activiteiten buiten de transactie kon blijven. Daaronder bevond zich een Londense joint-venture met bankverzekeraar Abbey National waar zo'n 30 Barings medewerkers handelden in derivaten. Produkten die sinds de strapatsen van Nick Leeson even aan populariteit hadden ingeboet.

De grote Nederlandse concurrent ABN Amro - ook geïnteresseerd in activiteiten van Barings - had het nakijken en werd met de acquisitie in Londen voorbijgestreefd door ING.

De 30 medewerkers van de joint venture die door Abbey National werd voortgezet knoopten de interesse van ABN Amro voor Londense financiële vondelingen echter goed in de oren. Al in april klopten ze bij de bank aan. Inmiddels werken twee van hen bij de uit te breiden derivaten-activiteiten van ABN Amro in Londen. Met de rest wordt nog onderhandeld, maar de verwachting is dat het grootste deel de overstap zal kunnen maken. Nederlandse reddingteams laten bij financiële rampen geen spoor achter.

    • Jaco Alberts