Toernooibaas om kritiek in tranen

ROSMALEN, 16 JUNI. Het tennistoernooi in Rosmalen, waar gisteren door regen niet gespeeld kon worden, is dit jaar een soort open Nederlands kampioenschap grastennis. De zwakke bezetting van Rosmalen leidde de afgelopen week tot forse kritiek. Toernooi-directeur Jacques Kloppert van het marketingbureau Advantage legde gisteren nogmaals uit waarom zijn toernooi deze bezetting heeft. Maar de kritiek had hem zo veel pijn gedaan dat hij halverwege zijn betoog een pauze moest nemen om zijn tranen te drogen.

De aangetrokken top-tienspeler Jevgeni Kafelnikov fingeerde een blaar onder zijn voet en zegde op het laatste moment af. Van de 32 deelnemers is daarom Richard Krajicek de hoogst geplaatste op de wereldranglijst. Jacco Eltingh en Paul Haarhuis zijn de enige twee anderen die in de top-50 staan.

Terwijl Rosmalen het verder moet doen met tamelijk anonieme spelers als Brett Steven en Richey Reneberg, spelen toppers als Pete Sampras, Boris Becker en Goran Ivanisevic deze week het toernooi van Queens in Londen. Queens heeft een lange traditie, meer prijzengeld en een ruim budget voor startgelden.

“Topspelers voor je toernooi moet je kopen in september. Toen had ik de financiën nog niet”, luidde de verklaring van Kloppert. “Drie jaar geleden, onder een andere directeur, speelden Michael Stich en John McEnroe hier. Maar daar is het toernooi bijna aan kapot gegaan. Nu is onze eerste doelstelling het toernooi winstgevend te maken om het voor Nederland te behouden. Dit moet een leuk voorbereidingstoernooi zijn voor Wimbledon, maar we moeten klein beginnen. Ik heb daarom, hier in Nederland, liever Haarhuis en Eltingh dan Andre Agassi. Het bedrag dat ik voor de komst van Agassi zou moeten uittrekken is onverantwoord hoog voor zo'n pril toernooi.”