Toekomst omroepbestel moet snel duidelijk zijn

DEN HAAG, 16 JUNI. Binnen twee jaar moet duidelijk zijn hoe de publieke omroep er na de eeuwwisseling uitziet. Dit heeft NOS-directeur B. Geersing gisteren gezegd in een reactie op de nota van de FNV en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) over de toekomst van het omroepbestel.

De publieke omroepen hebben van staatssecretaris Nuis (media) vijf jaar de tijd gekregen om zich voor te bereiden op de toekomst. “Maar als we over twee jaar nog geen wissel hebben genomen, dan ìs er na 2000 niet eens meer een publieke omroep”, zei Geersing. Met NVJ-voorzitter Verploeg is hij het eens dat de Nederlandse politiek geen oog heeft voor de dreiging van de commerciële omroepen en de ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media.

In hun nota 'Mieke, hoe is de stand?' pleiten FNV en NVJ, net als Nuis, voor de vorming van één omroeporganisatie. Alleen zien zij niets in een overgangsfase. Daar is geen tijd meer voor, meent Verploeg. De politiek moet volgens hem zo snel mogelijk “met een noodscenario” een eind maken aan “het geharrewar in Hilversum”. Desnoods moeten de zendtijdconcessies voor de komende vijf jaar worden herzien.

Voor de discussie van gisteren was ook staatssecretaris Nuis uitgenodigd, maar hij had volgens Verploeg “wegens tijdgebrek” verstek laten gaan. De afgelopen maanden heeft de staatssecretaris meerdere malen laten weten “een brede, maatschappelijke discussie” te willen voeren over de toekomst van de publieke omroep.

Deze week liet ook NCRV-voorzitter A. Herstel weten dat hij eerder duidelijkheid van Nuis wil hebben. In zijn jaarrede voor de verenigingsraad vertelde hij dat Nuis de omroepen in een ongelofelijk lastige positie heeft gebracht. De staatssecretaris wil eerst een grondig onderzoek verrichten naar de verschillende opties voor het bestel na 2000, maar wil tegelijkertijd dat de omroepen al intensief gaan samenwerken. De netsgewijze samenwerking van AVRO, KRO en NCRV vraagt daarom volgens Herstel nu al om ingrijpende beslissingen op organisatorisch, financieel en personeel gebied.

De mediaspecialisten van de politieke partijen die gisteren aanwezig waren bij de bijeenkomst van FNV en NVJ, lieten weten niets te willen overhaasten. “Omroepverenigingen kun je niet zomaar van het ene op het andere moment opheffen”, vindt Tweede-Kamerlid M. de Koning (D66). “Zelfs de AVRO heeft een absoluut gevoel van identiteit. Don't ask me, maar ik weet dat ze dat echt hebben. Dat kunnen ze niet zomaar wegdoen.”