Terreinwinst voor regeringsleger; Zware gevechten rond en in Sarajevo

SARAJEVO, 16 JUNI. Het gisterochtend begonnen offensief van het Bosnische regeringsleger heeft zich vanochtend vroeg uitgebreid tot Sarajevo zelf. Rond vier uur braken artillerieduels uit.

Later werd Sarajevo opgeschrikt door een enorme explosie, toen een zware granaat insloeg in het centrum. Na de Bosnische Serviërs heeft ook het regeringsleger zich meester gemaakt van in VN-depots opgeslagen zware wapens. De Serviërs gebruiken tanks die zij onlangs op de VN hebben buitgemaakt. EU-onderhandelaar Carl Bildt zei gisteren dat Bosnië “op oorlog afstevent” en dat van een vredesproces geen sprake meer is. De Veiligheidsraad stemde vannacht in met de legering van een 'snelle interventiemacht' in Bosnië, zonder het probleem van de financiering ervan op te lossen.

De strijd van vanochtend concentreerde zich op een heuvel die uitzicht biedt op een aanvoerroute van de Bosnische Serviërs en breidde zich al snel uit naar Debelo Brdo aan de zuidkant van de stad en tot de weg naar Kladanj in het westen, het gebied rond het vliegveld en de noordoostelijke voorstad Poljine. Gisteren had het offensief van het regeringsleger zich in de loop van de dag al uitgebreid van Ilijas, twintig kilometer ten noorden van de stad, waar de aanval van het regeringsleger gisterochtend werd ingezet, tot Vogosca en Lipa, dichter bij Sarajevo.

De Bosnische president, Izetbegovic, zei in een verklaring dat “de wereld niets doet om een duidelijke catastrofe te vermijden”. “In deze situatie heeft ons leger bevel gekregen maatregelen te nemen om de verdere wurging van de stad [door de Bosnische Serviërs] te voorkomen”, aldus de president.

Een zegsman van het Bosnische leger zei dat de aanval bedoeld is om de reacties van de Bosnische Serviërs te testen, betere uitgangsposities te verwerven en de aandacht van de Serviërs af te leiden van troepenverplaatsingen. De aanvallen lijken ook bedoeld om Servische aanvoerlijnen tussen Sarajevo en Pale door te snijden. Dat zou het Bosnische leger de gelegenheid geven van twee kanten de aanval te openen op een veertien kilometer breed gebied van de Serviërs, dat de Bosnische strijdkrachten in Sarajevo zelf scheidt van gebieden ten noorden van de hoofdstad die in handen van het regeringsleger zijn. Nu is het regeringleger voor die verbinding nog aangewezen op een tunnel onder het vliegveld.

Volgens een Bosnisch-Servische officier is het offensief van het regeringsleger “verpletterd” en hebben de aanvallers “enorme verliezen” geleden. Een Bosnische officier echter sprak van een “succesvolle operatie” waarbij de Bosnische Serviërs grondgebied, zware wapens en munitie zouden hebben moeten prijsgeven. Een VN-woordvoerder maakte melding van terreinwinst voor het regeringsleger. (Reuter, AP, AFP)