Strijkplanken doen het woord in Antarctica

Voorstelling: Antarctica 1998, door Un oeuf is Un oeuf. Dans en choreografie: Gilles Monnart en Mauro Paccagnella. Muziek: Gilles Monnart. Gezien: 15/6, Theater Kampina, Kampina 7, Amsterdam-Noord. T/m 17/6 aldaar.

Wie een spannend verhaal wil vertellen hoeft dat niet per se in woorden te doen. Objecten kunnen de spreektaal goeddeels vervangen. Het Belgische gezelschap Un Oeuf is Un Oeuf (spreek uit als: Enough is Enough) maakt beeldend theater met behulp van eenvoudige huis-, tuin- en keukenvoorwerpen. In de voorstelling Antarctica 1998, een première voor Nederland, stelen twee strijkplanken de show.

Ze veranderen in sneeuwscooters, in een bootje en in een vliegtuig en zo brengen ze de hoofdpersonen, twee wetenschappers, heelhuids naar de Zuidpool. De geleerden hopen daar een zeldzame pinguinsoort te vinden en om hun doel te bereiken trotseren ze vele gevaren.

Het gaat hier vooral om de actie, de sfeer, de gags. Soms doen de pantomimes aan die van de Marx Brothers denken. De synchrone danspasjes van Gilles Monnart en Mauro Paccagnella werken op de lachspieren terwijl ze tevens een poëtische kwaliteit bezitten, het meest wellicht wanneer men zich op hun schaduwen concentreert die een heel eigen verhaal vertellen. Dat dubbele effect wordt nog eens versterkt door de tekeningen op het projectiescherm. De pinguins die in de sneeuw uitglijden en op hun snavel vallen wekken vertedering op. En bij de serene beelden van blauwige ijsschotsen dromen we heerlijk weg.

De heren van Un Oeuf is Un Oeuf zijn op hun best in scènes die ver van de alledaagse realiteit afstaan. In het tweede deel parodiëren ze helaas de ongein van een televisiequiz. Opeens worden er pruiken opgezet en typetjes nagespeeld die gaapverwekkend gewoon en al te herkenbaar zijn. Even is de magie helemaal weg. En magie, daar is het de organisatoren van het Over het IJ-Festival in Amsterdam-Noord nu juist om begonnen. Wat de locatie betreft zit het de Belgen niet mee: Kampina is een bescheiden theatertje temidden van saaie flats. Andere produkties op het festival zullen tenminste te zien zijn tegen het imposante decor van het IJ. Zo belooft de Duitse groep Titanick de ondergang van het historische passagiersschip op opzienbarende wijze in scène te zetten. Leuk voor de argeloze cruisegasten die in hun zeekastelen het IJ komen afzakken.

    • Anneriek de Jong