Sokolov wint ook zesde partij op NK-schaken

AMSTERDAM, 16 JUNI. Aan de serie overwinningen van Ivan Sokolov komt geen einde. Gisteren won de Bosnische Nederlander op het NK-schaken de zesde partij op rij. Hij versloeg Friso Nijboer in een prachtig gevecht, dat pas in het laatste uur na een blunder van Nijboer werd beslist. Ook de prestaties van debutant Dimitri Reinderman mogen er zijn. De jonge Amsterdammer won voor de vierde keer op rij en deelt de tweede plaats met Jeroen Piket.

Sokolov had het tegen Nijboer moeilijk. De partij duurde ruim zes uur en werd na 63 zetten beslist. De grootmeester uit Amsterdam wist Sokolov lange tijd van zich af te houden. Na de eerste tijdcontrole leek Sokolov licht in het voordeel, maar ook Nijboer had kansen.

Op de 49ste zet bracht Sokolov een stukoffer. Hij kreeg er drie pionnen voor. De stelling was op dat moment echter gelijk, maar vervolgens blunderde de grootmeester. Hij gaf een stuk terug in de verwachting een dame te winnen, maar hierbij miste hij een niet al te moeilijke verdediging van Sokolov.

Het duel tussen de jonge talenten Van Wely en Piket viel tegen. Piket speelde de zogenaamde Weense variant van het dame-gambiet. Van Wely vermeed de theoretische discussie door op de tiende zet af te wijken van eerder gespeelde partijen tussen Karpov en Timman. Van Wely bereikte een klein voordeel, maar nauwelijks voldoende om Piket te verontrusten. Toen eenmaal alle zware stukken waren geruild, besloten beide spelers dan ook tot remise. Daardoor is Piket vrijwel kansloos geworden voor prolongatie van zijn titel.

Piket heeft op de tweede plaats gezelschap gekregen van Reinderman, die Riemersma terugwees. De 22-jarige student is dicht bij zijn eerste grootmeesterresultaat. Van der Sterren en Van der Wiel raakten verder achterop. Beiden speelden remise, tegen respectievelijk Wiersma en Brenninkmeijer. (ANP)