Renovatie monument cadeau aan Indonesië

JAKARTA, 16 JUNI. Indonesië krijgt voor de de vijftigste verjaardag van zijn onafhankelijkheidsverklaring op 17 augustus van het Nederlandse bedrijfsleven de volledige renovatie van een 18de-eeuws monument in de binnenstad van Jakarta cadeau.

Het gaat om het voormalige buitenhuis van Reinier de Klerk (1710-1780), opperkoopman van de VOC en gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Het gebouw bood tot voor kort onderdak aan het Nationaal Archief van Indonesië. Tijdens het bezoek van koningin Beatrix aan Jakarta, in augustus, zal het geschenk symbolisch worden overhandigd aan Moerdiono, minister van algemene zaken en hoofd van het kabinet van president Soeharto. Moerdiono heeft al laten weten het gebaar zeer op prijs te stellen.

Het initiatief ging uit van enkele in Jakarta werkzame Nederlanders. Zij benaderden een vijftal grote Nederlandse ondernemingen en toen die positief reageerden, lieten de initiatiefnemers, verenigd in het Comité Nationaal Cadeau Indonesië, een haalbaarheidsonderzoek verrichten door twee Jakartaanse architecten. Die ramen de kosten van de restauratie en renovatie van het complex op ongeveer vijf miljoen gulden. Tot dusverre heeft het bedrijfsleven bijna 2,5 miljoen toegezegd. Het resterende bedrag zal de komende maanden worden ingezameld. Een woordvoerder van het comité zegt dat ook particuliere bijdragen welkom zijn.

In het comité van aanbeveling van de geschenkactie hebben onder meer zitting mr. P.R. Brouwer, Nederlands ambassadeur in Jakarta, de schrijfster Hella Haasse, schouwburgdirectrice Cox Habbema en VNO-voorzitter dr. A.H.G. Rinnooy Kan. De herstelwerkzaamheden zullen worden uitgevoerd door PT Ballast Indonesia Construction, een dochter van Ballast Nedam Groep NV, en Decoriënt, een dochter van de Hollandse Betongroep.