POËZIE

Vanavond begint het jaarlijkse poëziefestival Poetry International, dat duurt tot en met 24 juni. Dichters uit de hele wereld zijn naar Rotterdam gekomen om poëzie voor te dragen. Het CS Literair is deze week helemaal aan poëzie gewijd. Huub Beurskens, winnaar van de VSB-poëzieprijs, doet op deze pagina verslag van het ontstaan van een van zijn gedichten: hoe hij op het idee komt, hoe de woorden komen, de witregels, de alliteraties en de ritmes.

Benno Barnard schrijft (pagina 3) over Slauerhoff, over wie onlangs een biografie verscheen. 'Hij cultiveerde zijn slordigheid, zijn slauerigheid, die een wapen was in zijn oorlog met Holland.' Maar zijn poëzie moest 'horten en vloeien, stoten en stromen. En om dat effect te bereiken, ging hij zeer secuur te werk, wars van iedere slodderhoverij.'

Guus Middag juicht (pagina 5) de zeldzame ontmoetingen tussen 'de massamedia als film en tv en het minimedium van de poëzie' toe. 'Er is bij het grote publiek wel degelijk aandacht voor poëzie, misschien kun je zelfs wel spreken van een behoefte.' En 'het kan, met het oog op de verkoop van poëzie, vast geen kwaad als miljoenen kijkers horen en zien dat er met een gedicht ook iets te veroveren valt.'

Verder in dit nummer gesprekken met de vier dichters die genomineerd zijn voor de vanavond toe te kennen Buddingh'-prijs, Gertjan van Schoonhoven over de poëzie van Remco Campert, Marjoleine de Vos over het voordragen van gedichten en Frans van Dooren over de Milanese bestseller-dichter Franco Loi. Het programma van Poetry International staat in de Weekagenda van 15 juni. Inl. 010-4134330/2171700.