Indonesië krijgt 'nationaal cadeau'

JAKARTA, 16 JUNI. Indonesië krijgt bij de viering van de vijftigste verjaardag van zijn onafhankelijkheidsverklaring op 17 augustus een 'nationaal cadeau' van het Nederlandse bedrijfsleven. Het gaat om de renovatie van een 18de-eeuws monument in de binnenstad van Jakarta, het voormalige buitenhuis van Reinier de Klerk (1710-1780), opperkoopman van de VOC en gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Het gebouw bood tot voor kort onderdak aan het Nationaal Archief van Indonesië.

Tijdens het bezoek van koningin Beatrix aan Jakarta, dat op 21 augustus begint, zal het geschenk symbolisch worden overhandigd aan Moerdiono, minister van algemene zaken en hoofd van het kabinet van president Soeharto. Moerdiono heeft al laten weten het gebaar zeer op prijs te stellen.

Het geschenk was een initiatief van enkele Nederlanders die in Jakarta werken. Zij benaderden vijf grote Nederlandse ondernemingen en toen die positief reageerden, lieten de initiatiefnemers, verenigd in het Comité Nationaal Cadeau Indonesië, een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren door twee Jakartaanse architecten. Die ramen de kosten van de restauratie en renovatie van het complex op ongeveer 5 miljoen gulden. Tot dusverre heeft het bedrijfsleven bijna 2,5 miljoen gulden toegezegd. Het resterende bedrag zal de komende maanden worden ingezameld. Ook particuliere bijdragen zijn welkom, aldus een woordvoerder van het comité.

In het comité van aanbeveling van de geschenkactie hebben onder anderen zitting de Nederlands ambassadeur in Jakarta, mr. P.R. Brouwer, de schrijfster Hella Haasse, schouwburgdirecteur Cox Habbema en VNO-voorzitter dr. A.H.G. Rinnooy Kan. De herstelwerkzaamheden zullen worden uitgevoerd door PT Ballast Indonesia Construction, een dochter van Ballast Nedam Groep NV, en Decoriënt, een dochter van de Hollandse Betongroep.

    • Dirk Vlasblom