Hitparades

De populaire Amerikaanse muziek is een bron van mythes. Eén van die mythes luidt dat Billboard's Hot 100, de belangrijkste hitparade in Amerika, tot het begin van de jaren zestig 'verboden terrein' voor zwarte artiesten en groepen was. Hester Carvalho herhaalt deze mythe in haar recensie van Berry Gordy's To Be Loved. De suggestie van Carvalho dat de “zwarte muziek verbannen (was) naar het getto van de rhythm & blueshitparades” is onjuist, evenals haar bewering dat het de zwarte artiesten van het in 1959 door Gordy opgerichtte label Tamla Motown waren die als eersten tot de Hot 100 wisten door te dringen.

Fats Domino scoorde een zestiental top 40 hits (en had een dertigtal kleinere hits in de jaren vijftig) voordat Tamla was opgericht. Hij was niet de enige. Ray Charles, Sammy Davis Jr., Chuck Berry (vijf top tien hits, naast vele hitjes), Harry Belafonte, Little Richard (negen grote hits), Nat King Cole (liefst negentien grote hits), Clyde McPhatter, Roy Hamilton, Little Anthony & the Imperials: al deze artiesten waren in die periode de hogere regionen van de Hot 100 aan te treffen.

Ook jazz- en bluesartiesten als Count Basie, Louis Armstrong, Ivory Joe Hunter, Johnny Ace en Jimmy Reed scoorden top 40 hits in het pre-Motown tijdperk. Hoe geïntegreerd de zwarte muziek in het midden van de jaren '50 was, blijkt uit de populariteit van een groep als the Platters. Liefst vier maal scoorde deze groep een nummer 1 hit in de Hot One Hundred (1955-58). Ook Sam Cooke haalde hoogst haalbare hitnotering (1957).

Het door Carvalho omschreven muzikale getto van de zwarte artiesten, was door labels als Chess en Atlantic goeddeels doorbroken. Ook grote platenmaatschappijen als Columbia en Mercury deden aan deze doorbraak mee, al was het wellicht alleen maar omdat je aan een verdiende dollar niet kon zien of de huidskleur van de artiesten zwart of blank was. Bij elk commercieel bedrijf staat het rendement voorop. Toen werd onderkend dat de blanke markt ontvankelijk voor zwarte muziek was, werd deze markt bespeeld en bediend.

    • E. van 't Groenewout