Grieken zoeken overlevenden van aardbeving

EGION, 16 JUNI. De aardbeving van gisteren in de noordelijke Peloponnesos in Griekenland heeft tot dusverre aan zeventien mensen het leven gekost. Er zijn zestig gewonden. Onder de doden bevinden zich vijf toeristen uit Frankrijk en één uit Italië.

De Griekse autoriteiten gaan er van uit dat meer doden gevonden zullen worden aangezien een aantal mensen nog bedolven ligt onder het puin. De beving, met een kracht van 6,1 op de Schaal van Richter, richtte de meeste schade aan in Egion, een kustplaatsje aan de Golf van Korinthe. Daar zakte een hotel van vier verdiepingen in elkaar.

Griekse en Franse reddingwerkers zijn onafgebroken op zoek naar overlevenden. Vanmorgen werden onder de puinhopen van een ingestort flatgebouw in Egion signalen opgevangen van twee overlevenden. Volgens de Franse hulpverlener David Komes kunnen slachtoffers theoretisch acht dagen in leven blijven, “als ze niet zijn verpletterd”. Een Frans reddingsteam vloog in aller ijl naar Griekenland toen bekend werd dat het ingestorte hotel was volgepakt met meer dan 150 Franse toeristen die in afwachting waren van hun terugvlucht naar Bordeaux.

De reddingwerkers slaagden er onder andere in om een Belgische vrouw te bevrijden die bijna twaalf uur had vastgezeten onder het puin. Zij bleef al die tijd bij bewustzijn en zal volgens doktoren snel herstellen.

De Griekse autoriteiten hebben bijna vijfhonderd gebouwen onbewoonbaar verklaard. Om de daklozen een tijdelijk onderkomen te bieden zijn op de pleinen en in de parken van Egion ongeveer tweehonderd tenten opgezet.

Enkele uren na de beving bracht de Griekse president Constantine Stephanopoulos samen met enkele ministers een bezoek aan het gebied.

Griekenland is de laatste tijd getroffen door een serie aardbevingen. Vorige maand had een beving met de kracht van 6,6 op de Schaal van Richter plaats in de centrale regio Kozani. Bij die beving vielen geen doden maar meer dan achtduizend mensen raakten dakloos en moesten worden ondergebracht in tenten. De zwaarste beving uit de Griekse geschiedenis had in 1881 plaats. Daarbij kwamen bijna vierduizend mensen om het leven. (Reuter, AP)