Foto

Foto: DEN HAAG - De Haagse gemeenteambtenaren hebben gisteren afscheid genomen van het stadhuis aan het Burgemeester De Monchyplein. Op het bordes wierpen enkele tientallen ambtenaren nog eenmaal een blik op hun oude werkplek, dat veertig jaar dienst heeft gedaan. Het afscheid werd symbolisch verricht door het aansnijden van een taart in de vorm van het oude stadhuis. De 2.300 Haagse ambtenaren verhuizen deze zomer naar hun nieuwe onderkomen aan het Spui, een ontwerp van de Amerikaanse architect Richard Meier. Het wigvormige gebouw aan het Spui rijst stralend wit met 13 verdiepingen op uit de bebouwing in de omgeving. Binnen valt daglicht van bovenaf in het royale atrium, het hart van het gebouw. De binnenplaats zal onderdak bieden aan een groot aantal winkels, zoals een reisbureau, bank, kapper en sigarenzaak. Ook het gemeente-archief en de openbare bibliotheek zijn in het pand gevestigd. De gemeenteraad heeft bewust gekozen voor een plaats in het centrum om de ontwikkeling van het hart van de stad te stimuleren. De komende vijf jaar zal het Haagse centrum een metamorfose ondergaan. Een ambtenaar noemde zijn nieuwe, futuristische werkplek typisch Amerikaans. “De kantoren zijn klein, de publieke ruimte enorm groot. Het is geen kippenhok geworden.” (Foto Roel Rozenburg)