Financiering nieuw theater TGA onzeker

AMSTERDAM, 16 JUNI. De definitieve financiering van de nieuwe theaterzaal voor Toneelgroep Amsterdam, die naar schatting 31 miljoen zal gaan kosten, is nog zeer onzeker. B en W van Amsterdam zegden deze week een bijdrage van maximaal 15 miljoen toe. De overige zestien miljoen zullen moeten worden opgebracht door het rijk en sponsors. De Amsterdamse wethouder E. Bakker (cultuur) zal bij staatssecretaris Nuis (OCW) gaan pleiten voor een bijdrage van het rijk. Toneelgroep Amsterdam moet zelf sponsors vinden voor het resterende bedrag. Voor het nieuwe theater, dat moet komen op de plaats van de bioscopen Calypso en Bellevue Cinerama aan de Marnixstraat, bestaat nog geen ontwerp. Het bedrag van 31 miljoen is ook nog maar een eerste schatting. Directeur G. Korthals Altes zegt dat TGA streeft naar een zaal ('een zwarte doos') met een flexibele indeling en een capaciteit van 600 toeschouwers. Die zaal wordt de vervanging voor de huidige zaal in het Transformatorhuis op het terrein van de Westergasfabriek, die wegens vervuiling van de grond moet worden afgebroken. Voor repetities is in het nieuwe theater geen ruimte, die zouden moeten plaatsvinden in de Stadsschouwburg aan de overzijde van de Marnixstraat. Als alles meezit zou het nieuwe theater volgens Korthals Altes op open kunnen gaan op 1 januari 2000.

Korthals Altes schat dat een bedrag van 7 tot 8 miljoen gulden door sponsors zou moeten worden opgebracht.