Dollar beïnvloedt Shell meer dan rel rond de Brent Spar

AMSTERDAM, 16 JUNI. De beurs kon vanochtend opnieuw geen richting te vinden. Bij lage omzetten was de graadmeter, de AEX-index, rondom het middaguur 1,13 punt gezakt op 431,73 punten. Shell noteerde onder de publicitaire druk rond de Brent Spar, maar vooral door de lagere dollar, zes dubbeltjes lager op 194,80

AMSTERDAM “Allemaal dubbeltjeswerk, er zit niet echt een verhaal achter. Het is een beetje doorsukkelen naar het weekend”, karakteriseerde een beurshandelaar vanochtend de activiteit op het Damrak. Beleggers hebben de hoop op discontoverlaging in Duitsland of de Verenigde Staten verloren, waardoor de koersen op de obligatiemarkt met gemiddeld twee kwartjes daalden.

DSM was vanmorgen een uitschieter in negatieve zin. Het chemiefonds moest 1,70 prijsgeven op 129,60. Ook branchegenoot Akzo leverde in, zij het minder: een gulden op 187,70 gulden. Hoogovens verloor zeven dubbeltjes op 58,70 en Stork leverde twee kwartjes in op 42 gulden.

Koninklijke Olie, onder grote publieke druk wegens het afzinken van de Brent Spar, noteerde zes dubbeltjes lager op 194,80. KLM, ook negatief in de publiciteit door het conflict met zijn vliegers, leverde drie dubbeltjes in op 49 gulden.

Unilever daarentegen won zeven dubbeltjes op 202,60 gulden. VNU klom twee dubbeltjes op 188,40 en KNP BT drie op 48,50. BolsWessanen steeg 1 dubbeltje op 33 gulden, evenals CSM op 67,40.

Een aantal automatiseringsbedrijven stond in de plus: LCI sprong met twintig cent naar 5,95, Tulip won twee kwartjes op 18,20 en ook bij Management Share ging de koers omhoog, met een stuiver op 2,10.

Op de Europese valutamarkten noteerde de koers van de dollar rondom het middaguur 1,573 gulden, in vergelijking met een slot van 1,5780 gistermiddag. Het lagere koerspeil was gisteravond al bereikt op de wisselmarkt in New York.

Handelaren waren voorzichtig met het innemen van posities in de dollar in afwachting van de resultaten van de gisteren begonnen topconferentie van de zeven grootste industrielanden (G7). Het ziet er overigens naar uit dat die vergadering geen belangrijke besluiten of uitspraken over de wisselkoersen zal opleveren.

De koers van het pond sterling daalde vanmorgen fractioneel van 2,5210 tot 2,5195 gulden. Ook de koersen van de overige Europese valuta's lieten nauwelijks verandering zien.

NEW YORK Op Wall Street steeg de Dow Jones-index gisteren met 5,19 punten tot 4496,27 punten en kwam daarmee op wederom een nieuw record. De index kwam in de loop van de handel voor het eerst boven de grens van 4500 punten.

De beurs putte haar inspiratie nog steeds uit de verwachting dat het bestuur van de Amerikaanse centrale banken op korte termijn besluit tot een renteverlaging. Uit het gisteren gepubliceerde maandrapport van de centrale bank van Philadelphia komt naar voren de economie aan zo'n impuls toe is. Dat bleek trouwens ook uit het nieuws dat de industriële produktie in de VS in mei voor de derde achtereenvolgende maand is afgenomen.

Op de valutamarkt in New York lag de dollarkoers tegen het eind van de handel op 1,5730 gulden na een slotkoers van 1,5780.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs ging het vandaag weer bergafwaarts na een koersherstel op de voorgaande twee dagen. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 164,09 punten ofwel 1,1 procent tot 14.703,17.