Beurs reageert nauwelijks; Ahold ziet door dollarprobleem omzet dalen

ROTTERDAM, 16 JUNI. De omzet van het detailhandelsconcern Ahold, eigenaar van supermarktketen Albert Heijn, is in de eerste drie maanden van dit jaar licht gedaald. De omzet kwam uit op 8,549 miljard gulden, tegen 8.571 miljard een jaar eerder.

In de Verenigde Staten profiteerde Ahold van de overname van Red Food Stores. De omzet steeg met 13,9 procent tot 2,4 miljard dollar. Zonder de aanwinst zou de stijging 6 procent zijn. Doordat de omrekenkoers 1,64 gulden is tegen 1,93 gulden in hetzelfde kwartaal vorig jaar, is er omgerekend sprake van een omzetdaling. Het bedrijfsresultaat steeg met 11,7 procent tot 56,4 miljoen dollar. Van de Amerikaanse supermarktketens van Ahold was alleen bij Tops sprake van een dalend bedrijfsresultaat. De omzet van de dochters in Portugal en Tsjechië groeide met 10,4 procent tot 373 miljoen gulden.

Ahold wist de solvabiliteit (eigen vermogen in verhouding tot het balanstotaal) op te voeren van 26,1 tot 26,5 procent. Het garantievermogen (eigen vermogen plus achtergestelde leningen) steeg naar 31,6 procent van het balanstotaal.

Het bestuur van Ahold handhaaft de eerder uitgesproken verwachting over 1995 dat het resultaat na belastingen verder zal toenemen. Op de effectenbeurs veranderde de koers van het aandeel Ahold nauwelijks na publikatie van de kwartaalcijfers.