Ambtenaren bereiden bezoek van Dijkstal aan Turkije voor

DEN HAAG, 16 JUNI. Ambtenaren van binnenlandse zaken onderzoeken in Ankara de mogelijkheid voor een bezoek van minister Dijkstal aan Turkije. Daarbij gaat het om de verdere samenwerking van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) en de Turkse inlichtingendienst bij terreurbestrijding, met name bij acties van de Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Volgens de Turkse krant Milliyet zou Nederland zich willen inzetten voor de bestrijding van terroristische en criminele activiteiten van de PKK. De BVD heeft al geruime tijd een vertegenwoordiger in Ankara. Een bezoek van vice-premier en minister van binnenlandse zaken Dijkstal ziet de Turkse regering als een belangrijke stap van Nederlandse kant om de betrekkingen te verbeteren. Turkije riep zijn ambassadeur uit Den Haag voor overleg terug toen een Koerdisch parlement in ballingschap in april in Nederland werd opgericht.

Na een gesprek van minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) met zijn Turkse collega Inüon in Lissabon hebben Turkije en Nederland besloten om op hoog ambtelijk niveau het gerezen conflict te beslechten. Dat overleg wordt nog steeds gevoerd.

Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken wijst erop dat een eventueel bezoek van minister Dijkstal aan Turkije betrekking heeft op een uitnodiging van de Turkse regering die al heel lang op het bureau ligt van de minister. Volgens de woordvoerder dateert die uitnodiging al van de tijd dat mevrouw Dales nog minister was.