Strijd bij Sarajevo; Bosnisch leger gaat in de aanval

SARAJEVO, 15 JUNI. Bij Ilijas, twintig kilometer ten noorden van Sarajevo, zijn vandaag zware gevechten uitgebroken tussen Bosnische Serviërs en het regeringsleger, dat in dit gebied omvangrijke troepeneenheden heeft samengetrokken.

De VN hebben de afgelopen dagen gemeld dat het regeringsleger 15.000 tot 20.000 man heeft samengetrokken met het kennelijke doel een eind te maken aan de blokkade van Sarajevo. De Bosnische Serviërs, die Ilijas in handen hebben, maakten vandaag melding van zware beschietingen en infanterie-aanvallen van het regeringsleger. “De hele regio staat in brand”, aldus een van hun officieren. In Pale, de hoofdstad van het gebied van de Bosnische Serviërs, zijn vanochtend alle reservisten opgeroepen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Christopher, drong er gisteren bij de Bosnische premier Silajdzic op aan niet in de aanval te gaan. Silajdzic, die in Washington op bezoek was, kreeg te horen dat “een militaire oplossing van het conflict niet mogelijk is” omdat het zal bijdragen tot een escalatie van de oorlog. Silajdzic brak na zijn onderhoud met Christopher zijn bezoek aan de VS voortijdig af en vertrok naar Europa. Vóór het overleg met de Amerikaanse minister zei de Bosnische premier dat “de terroristische Serviërs vrijwel alle wapens uit VN-depots hebben gehaald, nieuwe wapens rond Sarajevo hebben samengetrokken en een groot aantal troepen rond Sarajevo hebben gegroepeerd.” De Bosnische regering, zo zei hij, is gedwongen “tegenmaatregelen” te nemen om de stad te beschermen.

In Wenen wilde de Bosnische minister van buitenlandse zaken, Sacirbey, gisteren ontkennen noch bevestigen dat het regeringsleger in het offensief gaat. De Serviërs, zei hij, schenden de 'uitsluitingszone' rond Sarajevo - het gebied rond de stad waarin zich geen zware wapens mogen bevinden. “Ze hebben strijdkrachten en wapens in dit gebied samengetrokken. We moeten wel voorzorgsmaatregelen nemen”, aldus Sacirbey.

In Sarajevo hebben VN-woordvoerders gemeld dat de gijzelaarscrisis pas zal zijn opgelost als de Bosnische Serviërs hun laatste 26 gijzelaars hebben vrijgelaten. Het gaat om vijftien VN-waarnemers (onder wie drie Nederlanders) en elf Canadese blauwhelmen. De Bosnische Serviërs zeggen zelf dat nog veertien of vijftien man VN-personeel worden vastgehouden; zij zouden voor het eind van de week vrijkomen. (Reuter, AP, AFP)